Kami Blogger

31 December 2018

Cuckoo - Senang & Murah

assalammualaikum ..

hehehe cerita yang tertangguh ..
kami dah lama tak ade water filter dalam umah tu ..
kat luar ade la y besau mcm tong gas kedai tu ..
ni y dalam umh ..
dah rosak lama .. 
tak baiki dan tak beli baru ..
cuma bila pikir2 ..
mmg nk kena ade jugak ..
sbb ank2 tgh nk membesar kn ..
slama ni pki masak la air n biarkn sejuk ..

mmg kena alert n rajin ..
tapi 2-3 bulan lpas mmg pk nk bli filter ..
berpikir2 antara Cuckoo or Coway 
both pon my sibling pakai ..
so nmpk dedua pon ok ..
plus ada kawan y jual Coway 
husband mcm ok je nk amek ngn kawan dia tu
cuma abg ckp air bebeza
Coway air RO , Cuckoo plk Mineral 
dan me myself mcm prefer Cuckoo

nak jadikan citer 10/11/17 aritu pi Sunway Putra Mall
celebrate bday husbnd
tertarik plk nk pi tgk Cuckoo stall
dengar la Pearly tu explain bla bla bla 
nampak pulak RM75 je per month 


dahla tu 7tahun plk tu servis
husband trus kuarkn IC ..
dia ckp within a week akan dpt msg
mn nyee , kat opis da dpt wasap utk confirm
dan weekend tu trus ade org dtg utk pasang 

pasang ponnn sekejapan sahaja ..
wakil akan dipanggil mana y paling dekat ..
sape nak pasang gak ?
maila PM tepi 0193801381 hehehe
nak tanya2 pon bole .. 


ni IRIS yang ktorg pilih 
ni kira downgrade dari ICON y mcm my sis pakai
sbb Iris ni xde suara
dan xde self servise tu ..
kiranya dia mmg bgantung ngn org y servis tu datang la utk servis ..
botol air tepi tu free gift dari Pearly tu ..
pemasangan pon boleh 10m jauh dari sumber air ..
tak semestinya kena pasang sebelah paip ..

note :
ada lagi murah sbnrnye , cuma tangki lebih kecik
atau kena tolak2
y Iris ni rs plg praktikal la utk ktorg hehe


29 August 2018

Balik kampung Sabah part 2

assalammualaikum ..

sambungan ..

view cun kan .. lpas tu ke Pantai Kulambu plak ..




merasa naik buai kan ?
ngn ummi skali naik buai hahahha



dah berpanas2 makn eskem plk n trus ke Kundasang
singgah pekan nabalu sbb husbnd nk tdo jap
pastu kami nk bli baju sdondon hahaha

 

harga baju :
lengan panjang dewasa RM25
lengan pendek dewasa RM18
lengan pendek kanak2 RM15

sbb smpi pon da kol 4 so decide utk check in tros
kat Celyn Resort Kundasang kami duduk
amboiii jalan masuk diaaaaaa jahanam kete ..
12 minit ok jalan mmg xde tar tu ..
tp view cun la sbb tinggi kan ...


mlm tu pi mkn kat Intan Restaurant & Cafe
mmg stiap kali pn rsnye mkn situ
tp mlm tu sayap abeh da .. rmi ok !

esok pagi brekpes kat hotel dan baru ke Ladang Teh
masuk free je tapiii 
aduhaiii jauh 45min pastu smpi2 panas pulak 
yela pi time musim panas kan 
so smpi tu amek2 gmbr la 




kat tulisan2 kat teko dia tu sumer 
pastu minum la ngn makan eskem 
hahahha bbudak ni xminat , me myself pon xminat eskem teh tu



rs dia tu .. sape y sk green tea susu tu sk la 
org mmg xminat hahaha
pastu boleh la bli teh&souvenir kat situ ..

dah tu kami trus ke Desa Dairy Farm .. pon org ramai !
dewasa RM 4.70
kids 7&above baru bayar 
keciwa .. susu tinggal plain je ..
eskem pon xde , ade eskem yogurt tu .. jadila ..
jalan mcm biasa la bg lembu kambing mkn n amek gmbr 


pastu trus la kami gerak ke KK plk ..
nk bli buah tp mahal huhuhu so xdela ..

kat KK tu kami dok kat Chaya Hotel ..
kat Tanjung Aru .. cantikla n selesa hotel tu 
tp rugi a kami booked awal RM180 xde bekpes
skali pi sn utk gov rate RM172 skali bekpes hahaha
bekpes if nk add on RM30 plk tu 
hotel ni kat area Tg Aru tp xla smpi tepi pantai tu

mlm tu kami makan kat tepi laut tepi pasar filipin tu 
makan2 kami nilai RM70
ikan sekor tp msk 2 jnis .. sebelah masak 3 rasa
sebelah lagi masak stim .. ikan xsure tp RM3 utk 100g
pastu kami mkn udang masak telur masin -- sedap !
RM 25 utk udang tu , nasik utk 4 org
pastu amek latok & rumpai laut 


air pulak 2 air sirap , 1 air kelapa n air kosong ..
kenyang , kedai ni y tengah .. Wak Ali kalau xsilap nm dia ..
boleh la kalau nk test .. ade gk ketam bakau ngn lobster ..
lobster RM16 utk 100g kalau ade y minat ..
sekor lobster biasa 700g kot ..
ni harga da masak la ni tau ..

esok tu kami bekpes kat Tmn Jumbo ..
kdai ape ntah , sbb nk crik dobi .. 
nk snang xnk bawak bju kotor byk hahaha 
lpas mkn tu baru la bbudak ni main pool ngn ayah
ummi plk kemas la barang nk balik hehehe



lpas main pool kami ke UMS balik
sbb nk pi Marine Museum kat situ
tp pi makan dlu la kat kdai y sama hahahha
pastu pi muzium tu 
tiket utk warganegara dewasa RM9.50 , kanak2 RM4.70
tp muzium ni kecik je
so mcm eh abeh da pusing ? hahahha
tp ikan besar la .. ok la jugak ..
pastu kami trus ke pasar filipin 
nk bli benda2 y org kirim2 ..
sbb nk trus wrap sblm kami ke airpot ..

pukul 5 kami da smpai airpot da 
smpat la layan abu bakar elah menyanyi hehehe

balik tu agak penat ok sbb 3org TF tu tak tido huuuu
makan ummi ayah bergilir la pegang tawfiq hahaha



Balik kampung Sabah part 1

assalammualaikum ..

memandangkan raya haritu tak balik sabah
maka decide raya haji la balik sabah 

dah dengan wedding tu .. mmg agk kalut ..
balik kali ni 8 hari ..


fly sana isnin , fly blik sini pon isnin ..





kami dpt seat depan , so ruang kaki agk luas 
dah macam bas da ktorg buat hahah
sbb husbnd dpt seat belakang , so bila da kat atas tu
dia trus bangun n dok skali ngn ktorg hahahhah


mcm biasa smpi KK trus amek kete ..
BLM RM70 sehari sewa dia sbb amek >6hari ..
mmula ingt nk stay 1 mlm kat kk sbb husbnd mcm xlarat ..
tp dia ckp ok .. so trus ke kudat ..
tp mmg akn mkn dlu kat area Alamesra
dpn UMS tu .. mmg akn mkn situ ..
snang sbb byk parking husbnd ckp 
i is ikot je .. sblm ni mmg mkn kat kdai y sm ..
kedai mama kot .. tp i is suka nk try2 ni 
so try mkn restoren sebelah dia
chinese food .. sedap gak ..
Restoran Siti Selera Sup Ikan Tomato & Katering
y sedap tu konlo mee ngn sup tomato ikan dia ..

ktorg round kota marudu skali 
sbb nk crik surau / masjd nk solat
takot xsmpt nk smpi kudat tu 
siap bli slipar sumer la

smpi kudat tu da magrib , so trus mandi2
dan ready la utk dinner ..



selasa dok umh je 
rabu tu raya haji .. mmg msk banyak 
sbb tau rmi akn dtg sbb nenek kat umh 
so mmg dok umh jela seharian 



khamis tu kami ke Pantai Bak Bak 
saja bagi anak2 main pantai 


sbb tgk mcm ade tarikan baru 
kolam kat pantai 
konon nk try sbb murah je tiket 
skali pegi krik2 hahaha
kolam tu mcm cetek n view pon xcun ..
air tengah surut so mmg xbes je tgk
pi jela pantai 


seronokla sbb jmp starfish , landak laut , ikan nemo etc
bbudak kn bila dpt pantai ..
mmg tak hengat nk naik 


jumaat tu , ptg buat kenduri 
so dari pagi da sibuk ngn preparation 
kenduri tahlil doa selamat 
mlm tu trus pi dobi n kemas barang2
sbb sbtu nk gerak da utk bjalan

pagi2 lpas sarapan tu gerak ke Simpang Mengayau
hehehe mcm biasala amek2 gmbr 










bersambung ...

Wedding Adawiyah & Amirul ..

assalammualaikum ..

18.08.18 date hot tahun ni ..
ank buah pilih utk kawen ..
mcm biasa date hot ..
husbnd mmg akn sgt bz ..
so mmg xde a pic ngn dia y proper skali anak2
sbb dia kejap ade kjap xde
sbb pi setup2 n pi job lain 


dengan tawfiq y skrg fasa xnk org
mmg agk mencabar sbb dgn xsihat lg
dia mmg crancky teruk gak -_-"
tp mak tabahkan jela ..


sabtu pagi tu nikah kat masjid dekat2 umh 
jalan kaki la kami bersama2


 sbb ayh pi job da hahahah
hehehe adaw pki bakul buah masa aku tunang ..
gile tahan bakul tu ..
den tunang 3/2/11 ni dah dekat 8tahun la kn ?
boleh jadi bakul warisan hahahahah


lpas kat masjid balik umh jp , bg kering peluh ank
tau jela bbudak ni dpt tmpt luas
berlari sana sini , bg phone main game 
gaduh pulak .. bising jugak *_*
 
bila husbnd balik baru dia hantar kami ke dewan 
pon dekat ngn umh tp mmg jauh la nk bjalan tu 


ms kat dewan ni mmg byk dok kat bilik je
xdok dewan sgt sbb tawfiq melalak2
maybe sbb panas n org rmi dia rimas kot

tu y smpi member dtg pon xperasan 
smpt jmp kat kereta je 
haih la ank ..


abes tu pon tros balik je ngn ank buah 
sbb dia nk amek brg kat umh 
mlm tu pon mkn ape ade sbb dok ngn bbudak 
pastu ank2 pon tdo xsedo hahahha


esoknya majlis belah amirul 
dekat2 jugak dewan dia
so pi ngn kete kazen 
haihlaaa nasib bek dpt cendol ngn eskem 
tp tula melayan melalak si tawfiq juga
sadis btol tau 
pastu balik trus a 
1stime anta pengantin 2.30 smpi umh da hahaha


tahniah both of you 
semoga perkahwinan sentiasa dirahmati Allah 
sentiasa berkasih sayang 
dan kekal bahagia smpai ke syurga
gaduh tu biasa la hahahha 

penattttt esok tu trus nk fly balik sabah ~
 

15 July 2018

B2B party

assalammualaikum..

lama plk tak guna term tu ..
yelah .. kawen da 7y kot haha
tp baru2 ni join b2b party 
ank buah nk kawen bulan 8 ni 
so si geng2 bridesmaid ajak join b2b party dorg
i olz join jela
tp ank2 tinggai hehe

buat kat putrajaya je ..
cantik plk 
sblm ni xpnh buat kat area sini ..
ni baru 1st ..
cantik la utk amek2 gmbr 
sbb ade pokok bjurai2

pastu view pon cantik 
ape lg deko cantik
hahahaha puji diri sndri 

wat tema plg sempoi le 
tema piknik pink2 gitu
pastu bju plk putih biru 


bli alas tu ngn food
salad , sandwic , takoyai , cake ngn donut ..
air plk oren .. pastu bli buah2an 
ngn roti perancis ..
bakul rembat maktam punya
acik bawak gitar ..
payung bli kat Mr DIY 
belon bli kdai siap tiup 
b2b punye selendang mmg dorg ade
skali ngn veil tu ..
cantikkn view ?


setup pon kejap je ..
mmg nk buat simple2 ..
y pntg gather2 tu je ..
heheh

ok selamat jadi pengantin kak 
huuu terasa wei tua ..
dlu mcm kecik je dia ..
ni nk kawen da ..
semoga yang baik2 saja ..
amin ..


13 July 2018

Birthday Tawfiq Faheem

assalammualaikum

venue: home sweet home
date: 13 julai 2018
time: 8.30pm onwards
theme: hari raya

hehehe cerita birthday anak bujang comel tu ..
setahun dah dia ..
birthday dia 3 Julai sebenarnye heee
kejap je masa berjalan skrg ni kan ?


birthday dia ni konon2 plan nk wat tema bee/lebah
tetiba ayah dia ckp nk wat tema raya
sbb dia ckp bkn slalu dapat buat tema raya
maka .. ummi pon redo la ..
kira mcm openhouse raya jela ..
tp beli je kek n belon sket hahah

plan nk buat a week early tp memandangkn pkck nk knduri
sbb dia nk pi haji so buat doa selamat
kami pon pk boleh la kami menumpang khemah haha
maka macam kenduri beso dah kami ni
sbb ade 2 khemah hahahha
cuma selesa la tetamu sbb ruang luas

alkisah kami ni ingt xrmi y datang 
maka plan 7ekor ayam je n masak sndri
eh makteh a masak ahahah
7ekor ayam tua  utk ungkep + sup 
menu mlm tu nasi impit (mak uda sponsor)
ayam tua masak ungkep
lodeh , sambal kacang (maktam sponsor)
bihun / soto ..
kuih muih , buah , aiskrim (mama sponsor)
kek birthday (kek mangga papa sponsor)
goodies pon tak ckup hahaha
bli botol air kat eco hehehe

masa pukul 9+ nmpk lauk mcm tak ckup 
cepat2 soh ank buah pi bli 3ekor lg ayam utk ungkep
huhuhu nasib bek la rmi ade
so makteh makuda skali mama masak skali lg .. 
alhamdulillah berbaki sikit je ungkep tu 

tetamu mmg pnggil family n kawan rapat je
tu pon jiran pon pnggil y sebelah2 tu je 

terima kasih semua y hadir 
terima kasih semua y menolong
terima kasih utk hadiah dan doa 


semoga Tawfiq Faheem membesar dengan sihat , 
menjadi hamba ALLAH yang taat perintah agama , 
rajin solat , pandai baca Quran , 
elok budi pekerti dan berjaya dunia akhirat ..