Kami Blogger

17 November 2017

QNA Republic

assalammualaikum

sape tgk titian cinta ?
perasan x kedai ni ?
hahahhaha 
kedai ni kat bangi
kami pnh mkn sini tp xla slalu
baru ni pi mkn situ lg
tp siang .. 11Nov2017 aritu
aah , celebrate 6th year anniversary kat situ hee
firstime a ni dtg utk lunch 
dia ade set mkn tengahari 
set tu nasi + lauk + sirap selasih 
lauk tu ade skali ulam/salad ngn sambalbelacan
tp presentation cantik n moden
husband pilih set sup ekor
org plk pilih asam pedas tengiri
utk ank2 bli carbonara 
plus dorg nk eskem tp sbb xde
kita bli premium choc frappe


ok satu2
asam pedas okla not bad
nasi + ikan ckup banyak
smpi rs sendat hokeh perut

sup ekor mmg byk n terbaik
husbnd mkn siap tmbh nasik
mmg dorg xkedekut tp i xsmpt rs haha 
tau2 pinggan mangkuk dia kosong da

carbonara sedapppp!
sempat rasa sket
huiii mmg bbudak ni pon mkn beria

air sirap okla .. sirap hahaha

premium choc frappe gile sedap
mujur la ingt tgh BF lg hahahha
klu x mmg nk bli 1 lg xnk share ngn dorg hahaha
mmg sedap la .. puas ati
gmbr dia xde sbb smpi ms kami da mkn 
dan lpas smpi kompem la xbole ltak lama 
hahahah yang lawak
bkas dia u da abeh pon
thaqif boh dlm fridge hahahha

mmg la set  lunch rege 19.90
tp mmg big portion n sedap 

sila datang ..
sebab mmg cafe hipsturrr
tp sedap!

 makan comot 

kena gelak ngn ank dara ni .. 
pdahal dia pon comot

y ni je sedap dia layan mata hahaha





 

15 November 2017

Breastfeeding

assalammualaikum ..

hari tu ade tgk video ni ..
pasal ibu y ALLAH bg rezeki melimpah ruah ..
bayang kn ?? 1.75 gallon per day ..







massive production sungguh ..
tgk stok dia .. dah mcm kedai aiskrim ..
mmg dia da byk jugak sedekah susu dia ..
tp omputih la ni ..
mcm xpnh lg dgr org melayu cenni ..
gigih a convert pd oz ..
224 oz per day ..
dan utk ibu y biasa2 je production ni ..
cuma 8% je nk compare ngn dia hahhaha
tapi tu pon Alhamdulillah dah ..
sebab yang penting cukup la utk Tawfiq ..
sbb mmg da set mind .. 
tak mintak la melimpah ruah ..
tp mintak cukup untuk anak ..
Alhamdulillah ..

to Mommy yang masih mencuba ..
sila jangan mengalah ..
positifkan diri dan usaha ok ..
rezeki dari ALLAH ..
kita usaha yang terbaik kita boleh ..
selebihnya kita tawakal ..
kita tahu apa yang terbaik yang kita mampu buat ..
apa org nk cakap tu kita cuba abaikan ..
biar di bawa angin lalu heee ~

chaiyok !!!!!!!!

selain cerita psl susu byk sikit ni ..
org pon slalu ckp psl saiz ank ..
*duh*
slalu dengar .. bila ank kurus .. kena bg Fm ni ..
full BF ank sbb tu kurus .. *krik2*
ank kita 4month 7.2kg 
bak kate org jawa sengkleh la nk dukung ..
saiz ank tu bukan segalanya ..
kan y penting tu ank kita sihat !

lagi takot shape badan lari bila BF 
adeh .. ngape la pikir gitu..
badan ni kita la usaha ..
nak bg tmbh/kurg berat tu ..
yang penting kita usaha utk bg hak pada ank kita ..

tapi ini adalah pandangan semata2
maaf jika tersalah kata 
tapi kita cuma manusia biasa
dan nak berkongsi apa yang kita rasa


sekian - bebelanibuyangmasihstrugglemenyusukananaksebabanakbaru4bulan !

11 November 2017

Happy Birthday Husband

assalammualaikum 

10/11/2017 husbnd punya birthday
yang ke 33 hohoho
umur 33 ank 3 ..
xdela y special pon prepare 
cuma mmg niat nk bli baju utk dia
sbb bila tanya dia ckp xkisah
pastu memain ckp nk printer
mmg xdela eh nk blikn printer hahahah
so bli la baju
sbb dia mmg xbyk da baju
sbb membesar bagai johan hhahaha



sempatla dating sblm dia pi solat..
lpas solat smpt plk order cuckoo hahha

~a week before kuar sorg konon nk crik adiah
skali kad bank xboleh guna
dah la kuar sorang ..
so ? hando jela 
dpt bli mug n pen je
sbb nk buat mug utk dia
eh tulisan la buat hahha
tp y bengong .. pi beli permanent 
mmg xde la permanent sgt pon jadinye
patut bli y oil based marker + bakar 
baru la tahan ..
dah buat baru tahu .. sengal disitu ..



lpas tu konon mug nk boh buah ..
baju2 plk pi bli ngn ank buah sbb kbetulan rabu cuti ..
deko adiah2 da tempah kat kazen ..
pg tu bg mug je ..


malam tu baru wat suprise makan2


wat kat umh ..
kazen n ank2 buah dtg bwk kek n adiah 
pastu baru la adik beradik n pkck mkck dtg



makan2 sket & lepak2

dah dia senoneng sbb esoknye job hahahha


sabtu tu anniversary 11/11
dia job kn ? tp dia balik jap 
ktorg pi mkn QNA Republic ..
jadilaa hahahahha


Anniversary ke 6 sudah heeee
Semoga Bahagia Sampai ke Syurga ..


07 November 2017

Dayre

assalammualaikum 

ade sesape guna Dayre ? (pronounced Day-ree)

“Dayre puts together all the pieces of your day to tell your story.”

mcm little version of blog + bigger space to write version of IG hihihi

newbie .. tak explore sgt pon ..

tp mcm syiok gak ..

sbb nk bukak blog + mengarang ayat pjg perlu masa + kerajinan ..

tp nak tulis gak cerita ..

pastu nk up gambar tp kat IG limited description ..

bes bes bes hehehe 

alah tp dah mak2 ni mmg cerita anak2 jela hooo 

siap lg comel upload icon ..



19 October 2017

Tawfiq Faheem

assalammualaikum ...

cerita pasal budak dobot sorang ni ..
memula tu selalu melalak time nk mandi ..
dahla tak bole pakai air suam ..
naik rashes kat badan ..
so doc ckp bole je pki air paip asalkn xsejuk sgt ..
so smpai sekarang mmg pki air paip je , bukan air suam ..

dia macam agk kalah ngn bedak ..
kering2 kat hidung + telinga ..
so kat umh mmg pki baby oil tropika lavender tu ..
suka tgk tv juge ..tp sian selalu gk kena ngn kakak ..
thohiroh sk cubit2 dia ..
geram ke jeles xtau la ..
dah stat puting + buai dah dia kat umah maktam ..
kat umh xla .. 
dr 2 bulan tu dah boleh ajak borak ..
meriah dia becakap ..
senang gelak + penggeli juga ..
besen ikea tu pon da kecik utk dia ..
masa mandi badan da senget ..
beberapa hari lepas dia jd sgt crancky ..
especially ms nk tido ..
tak tau pasai ape ..
nak tido mlm tu menangis macam kena dera ..
dah dodoi bagai pon tak jalan ..
kena nak tunggu ayah dodoi gak baru dia nk diam ..
hai la anak ..



dahla badan dobot lagi dari abang ...
baju ijau ni size 9m-12m ..
dia pki elok da .. 
rs abang tu cukup dobot da ...
sampai sekarang pon dobot ..
ni adik lagi dobot pulak .. nak lawan abg ke ni ??

tp mmg rasa sakit tangan dukung dia ..
pgelangan tangan pon mcm sakit ..
mmg sakit badan xhilang plk ..
kaki pon sakit .. pinggang lagi la ..
tua dah kot .. -_-
nk kena carik jalan gk hilangkn sakit ni ..
sbb start solat pon da xselesa ..
sakit kat belakang lutut tu masa tahiyat T_T
ubat / pi mana2 ..



05 October 2017

Utagha aka Utara , holiday with 3kids ..

assalammualaikum ..

sebelum naik kerja aritu , kitorg pi berjalan ..
ke utara .. sbb mmg tringin nk pi penang ..
kebetulan pulak ada member opis kawen kat alor setar ..
so mmg trus on jela ..

Khamis 
kol 7 gerak , sbb kalau boleh nk sampai awal ..
berenti 2x kat R&R utk mkn ..
pastu sampai penang tu pi umh ank buah dlu ..
pastu baru stat la pengembaraan ngn 3 anak phewwww
mkn kat Restoran Kapitan - Naan sedap , Briyani pon sedap ..

 
 tapi nasi briyani + ayam tandoori agak pedas utk kids ..


pehtu ? kami check in Berjaya Penang Hotel (RM355.51) trus sbb da nk asar .. 


bg husbnd relax jap ..
mlm tu kami mkn main redah Nurhasikin nama kdai tu ..
sedap la n murah sbb set2 pon baru 6-8 hengget ..


pastu konon nk pi Avatar Secret Garden , tp gerimis ..
so trus la balik bilik .. 

Jumaat 
pagi tu lpas bekpes kat hotel kuar pi cari mural
tp tula sbb musim hujan kn ? 
baru jmp 1 dah gerimis y lebat gak tu 


sbb bawak baby , mmg kena cancel la 
so trus ke Wonderfood Museum 

 
RM15 dewasa RM10 kanak2


bes! hahaha suka sbb mmg makanan saje dlm dia


tempat pun mmg terjaga & detail makanan tu superb la 


thaqif pon ckp lapo kat dalam tu muakaka
tp dia excited la jugak , da besar kan ..
lpas tu makan kat Mee Sotong Hameed Pata


for me , biasa je .. pasembor pon xbes mana huuu
tekak org lain2 ;)
lpas tu kami berehat je kat bilik ..
petang baru kuar ke Toy Museum Teluk Bahang 


muahahaha ok ntah la pd saya .. 
tak bes , mainan tu mcm tak terjaga 


berterabur + ank2 pon mcm xla excited sbb sumerrr xbole pegang
i mean at all .. ntah mcm krik2 la ..
tp member pi dia ckp bes sbb mmg dia sk ..
nk pi Teddyville tp mcm sm je , so xjd
kami pon lepak makan laksa kat tepi2 pantai tu 


melayan laksa cendol jagung cornflakes  n air kelapa
uniknya kat sana , corn in cup dia ltak cornflakes ..
pastu ke Avatar Secret Garden kat Tanjung Tokong
berpatah balik sbb Night Market Batu Feringghi blom start 
hahahah mmg xbes ms pi Avatar Secret Garden tu sbb ?
kami pi dah maghrib + tu kawasan tokong + kami bawak baby + stroller ..


pastu kawasan lampu2 kat bukit , so kami xnaik ..
Night Market pon macam xhidup ..
ntah la kot la sbb musim hujan , tp xbes la pd ktorg ..
dengan thohiroh sibuk nk stroller , so mmg kena dukung saja a si tawfiq -_-
balik tu nasib bek mkn Sup Hameed , sedappp 


ank2 mkn nasik lemak , ktorg layan sup nyummmm
dahla dpt parking senang , mmg kuar kete tros duduk 

Sabtu 
pagi tu ingt nk pi pool tp thaqif xnk 
dia suka bebeno ngn bathtub -_-
so xdpt nk review la pool bes x 
bilik ok la , biasa je , ada bathtub 
bekpes pon ok la not bad , cuma tangga depan tinggi btol
parking pon so so hee tp ok la ..
lpas siap2 kami tros pi shopping  kat Gurney Plaza
Parkson , husbnd je pon y shopping
dia trus suka Parkson muahaha 
kami pon trus pi Alor Setar


pi wedding dan trus ke Kuala Perlis sbb nk pi Langkawi


amek feri 6pm tp biasa la gerak 6+
note : kereta parking kat tempat dekat ngn masjid 
utk elak kena banjir sbb situ tinggi sket
note : naik feri xpyh risau brg byk sbb ank2 kapal n org awam akn tlg insyaALLAH
mcm ktorg mmg tawfiq dlm stroller je , ank kapal y tlg angkat
smpi kat Kuah maghrib, balik umh Cikya trus solat
malam tu mestila pi makan special

Pak Tongku

Moi Sup
 Somtam

gile sedappppppppp
pastu trus balik sbb penat hahaha

Ahad 
mmg kami nk santai2 je ni so ke Pantai Pasir Tengkorak
tp sayang sbb ms ni renovate jd kami xtukar baju 
trus ke Air Terjun Durian Perangin 
dalam kete dok atas kanvas muakakakka


kat situ kami shoping baju sedondon ank2 3pcs RM25
balik utk mandi + solat , pastu kuar balik


pi Buffalo Park y kuar Majalah 3 hari tu 
makan2 kat situ je trus

Stik Kerbau RM22

Spageti 

Tak ingat plk nm dia

Kebab

Ice cream

ni sumer food berasaskan kerbau punye daging n susu ..
oh mangga lassi RM5
pastu tgk kerbau .. tp kalau pi pagi lg bes ..
pagi bole tgk perah susu tu sumer
tp sbb kami pi ptg .. dpt bg makan je ..
lpas bg makan kerbau .. ktorg pi pantai ..


layan laksa kat tepi airport ..
mkn laksa , pasembor , cendol & kelapa smbil tgk view cantik ..
smbil layan bunyik kapal terbang hahahahha


dannn lpas kita makan2 ..
kita pi Dataran Lang hahahha 


thaqif siap pegang ular lg ..


malam tu makan kat kedai .. err singgah selalu kot nm dia ..



chinese food .. okla jugak ..

Isnin
plan nk balik pagi tp rasa mcm malas nk rush ..
so pagi tu berjalan lagi .. mmula bekpes kat Kilim ..
tp sbb awal sgt , udang xde lg huhuh
pastu pi cable car .. tgk Gajah & Harimau .. 

 
RM60 utk family trip skali dpt 2 bakul mknn gajah n gambar ..
kalau nk naik gajah .. RM130 muahahaha
dahla paneh nk ke gajah ni .. 


lpas tgk gajah , kami ke HIG belanja sket ..
lpas tu baru balik , tukar pampers anak2 solat n kuar balik 
Feri utk dewasa RM18 , Kanak2 RM10 ye 2017 ni 
bli tiket + lunch , dan kami pon trus masuk ..
tiket kol 4 , kami setel naik kete dalam kol 5.30 ..
ke Perak pulak kite .. singgah Kuala Kangsar ..


jmp kazen husband sbb bli piza ..
dia juai piza .. sedap n xlokek la dia buat ..
kami makan kat Bulatan Amanjaya ..
sambil thaqif main kereta ..


syiok tmpt ni sbb bersih n luas .. 
dah tengah malam baru check in Ritz Garden Ipoh 

Selasa
kami xamek bekpes .. so pg tu mkn piza balance mlm td je ngn air teh o ..
pagi tu konon bg thaqif syiok main pool dlu ..


kids pool kat tepi hujung tu ..
y bsar ni utk dewasa ..
not bad la utk rate below RM100 ni kan ..
siap ade gym ngn cinema juga ..
tp lpas dorg main pool , i pi urut wakakak


husbnd jg 3tf hehehe
lpas tu kami check out n carik makan 
sblm tu pi carik mural2 tu haa hahaha gigih kn ?

gigih juga melompat ngn dukung ank wakakaka

lpas tu nk pi mee kicap mat jasak -- tutup !
rupanya pagi je .. so kami carik lain ..
ke restoran Pakeeza , amboi mcm high class je tempat
tp rege biasa la jugak .. air a kot mahal sket ..


puri ngn briyani dia sedapppp ..


naan xbes huuu ntah , masam rs dia ..
ni mkn xkenyang sgt sbb husbnd nk pi sungkai ..
dia tringin nk mkn nasi buluh tu ..
nasi tu mmg menarik la sbb dlm buluh ..


air durian belanda pon rm3 je ..
tp y lain2 biasa je kot ..


lpak sini agk lama sebab hujan .. dan kami solat skali ..
kedai ni byk choice & besarrrr ..
siap ade merchandise upin ipin .. 

daaaaaaaaaaannnnnn tamat sudah berjalan2 ..
eh mlm tu kami makan ikan bakar kat Bukit Bintang ..

cuti dah abehhhh .. maka ??? laundry pon menantiii ..
banyak oiiii kalau ikot nk basuh sndri , mau makan 3hari ..
so decide ke self service laundry je hahaha abeh RM25 
dan setel segala laundry , esoknye setel melipat ..

total perbelanjaan kami .. RM2000+- all in :) 
hotel sumer search guna Tripadvisor hee 
kira lengkap la sbb ade psl tmpt menarik jugak 
rate + komen previous client pon ada

Alhamdulillah ... so ayah .. next trip bila ?? hahaha

Bukit Bintang