Kami Blogger

13 March 2017

Bow Tie with cheese

assalammualaikum 

semalam masak pasta ..
sbb thaqif mmg minat pasta skrg ni , geng ummi hehe
so kita layankan je , wlupon ayah da bli lauk hahah

resepi mmg ikot suka ape ade dalam umah je hahah

Resepi Pasta Cheese
Pasta
Bawang Putih
Bawang Besar
Marjerin
Ayam potong kecik
Sosej potong kecik
Lobak Merak 
Brokoli
Cheese
Air
Garam 
Black Paper
Optional : Cili kering / Chilie Flakes

My style :
panaskan marjerin , tumiskan bawang 
naik bau je masukkan ayam 
pastu masukkan cili (optional)
masukkan sosej + carrot
pastu masukkan air ( banyak )
pasta tu boleh nak rebus dlu , tp sbb dapur satu lg rosak 
kita bubuh je skali harung
tggu pasta lembut sket ( proses nk tggu bow tie ni lembut bole tahan lama gak hee )
masukkan brokoli , pastu cheese
lpas tu masukkan garam + black paper
letak garam ikot rasa tekak
siap !


dannn 3x thaqif tambah , ummi is hepi !

09 March 2017

Bell's Palsy

assalammualaikum 

ya ALLAH sembuhkanlah Muhammad Thaqif Fawwaz tanpa sebarang mudarat lain ..

7/3/17
detect thaqif nanges pelik , sebelah muka je mata tertutup . pantau smpi malam , sbb nk makesure dia buat2 / betul2
kudis kat mulut masih belum ok , tp dia kering je ..


bila dah malam , suruh dia senyum .. jadi macam ni ..


8/3/17
 masih senget , tak boleh nk slurp spageti , xboleh nk kedip2 mata sebelah kiri dia , tutup mata pon tak rapat betul even soh dia tutup kuat2 . 
Lepas magrib terus ke Annur jumpa paed Dr Khairul Azman , confirm Bell's Palsy (serangan pada saraf yang buat sebelah muka jadi tak berfungsi dalam bahasa mudahnye , berpunca dari virus Herpes) , kesan dari virus herpes ( kudis kecik kat mulut thaqif ) doc cek + bagi 3 ubat  , antivirus , antibiotik & steroid , doc ckp herpes tu belum ke telinga , harap belum la teruk n akn terus ok sbb terus mkn ubat ni -_-"


Ini kes Bell's Palsy thaqif .. mula2 dari demam cirit dan muntah , lepas baik dari semua tu , mulut dia kering , lama2 mcm kudis . rupa lebih kurang masa dia kena fungus( kudis + mcm ade fungus dlm mulut y punca mungkin dari puting xbasuh bersih) dulu , bezanya kalini da xde ape dalam mulut dia tp kudis tu tak elok lg . dlm 4-5 hari la dah , ingt fungus so ummi steady dlu tggu ayah free baru nk ajk gi klinik . turn out ??? it was herpes , 8/3 tu baru nampak ade mcm biji2 merah y bila mlm nmpk putih pulak kat muka dia .tp xbyk , still doc ckp tu herpes .actually utk org besar , boleh rasa kebas kat muka tu , tp thaqif xknal kebas , so mmg dia xckp ape , mlm td baru ade sebut sakit telinga sikit n skjap.


doc soh makan ubat , elak dari share anything dengan sape2 pon . tido malam pon kena asing dari adik. kesan kat muka akan hilang dalam 3-4week .. Ya ALLAH sembuhkan thaqif ..



9/3/17
 start bg makan ubat & ni akk bg , utk kita buat kat rumah , kawan ckp better gi fisio , cepat sikit baik , tp kita usaha dlu ... 
boleh juga urut ke atas (muka dia) dengan bedak n baca selawat syifa 


cuba bg dia gula2 burger tu , konon nk soh dia chew , dia xnk .. dia mmg xsk makanan lembik2 ni ..
tp baru perasan kena elak chewing gum .. soo ? kita try bg dia exercise lain ..
dia ni nk urut pon geli .. aiyoo makan ubat payah ..
tdo mlm td tutup mata guna kapas , takot mata dia kering / masuk bendasing ..

da mula obvious plk bintik2 merah tu , tp kudis kat bibir da main kecik ..
dia complain telinga kanan sakit , tp xla sangat / selalu ..

10/3/17
subuh2 da bgelut bg dia mkn ubat ..
harini dia g event aiman tino .. mmg risky tp da janji , ksian plk..
dia mmg minat tol aiman tino ni ..


bg dia hepi jmp n nyanyi jap , pastu dia dok dlm kete ngn ayah ..
malam tu obvious plk herpes tu kat muka dia


pastu bagi dia penutup mata utk tdo tu ..
bg mata dia tutup elok ..


11/3/17
sabtu kena g anta barang utk benita ..
so kami ke kl skali ngn g wedding ..
Alhamdulillah muka dia clear da ..

tapi masih la xbg dia bergaul sgt ngn org lain
takot kang lain plk jadi ..
tu pon g weddig , mmg crik tmpt y xrmi sgt org hahaha

ni ubat2 dia , baru sempat nk snap



y snang nk bg y cecair tu je .. lain2 sumer mmg bersilat -_-

12/3/17
dia makin ok , tgk muka mmg clear
tp masih senget la .. cuma perasan bila senyum sikit , xnmpk senget da
dan dia ckp pipi dia sakit ..
harap2 development la tu ..
so arini x urut sgt muka , sbb dia sakit tu ..
tapi bila amek gmbo ni , nmpk senget plk .. pipi pon cam bengkak sket ..



13/3/17
soh maktam tgk2 pipi dia , kot perlu nak tuam
few tips y org ckp perlu buat kalau masalah saraf gini ..

urut guna minyak jerselin

akupunture

urut tradisional

bacaan untuk dia , 
Siang: Surah Toha : 91-110
Mlm :  Al-Kahfi : 70-83
Dengarkan kpd dia bacaan ayat2 ni.
Amalan minum air penawar,
1.baca A-Fatihah 3x dan selawat 3x
2.berdoa dan pohon pd Allah SWT apa yg dihajati.
3-4minggu pertama, bacalah ayat2 itu 3 x.
Selepas itu, baca sekali sehari sudah memadai

14/3/17
pipi dia dah tak sakit sangat dia cakap
tp nanges still xcenter


doc ckp mmg akn rs sakit tu sbb effect ubat y doc bg tu
dia akn efect kat saraf , tu y mcm rs mencucuk doc ckp

15/3/17
mlm ni if sempat nak bwk jmp doc balik
nk follow up balik , sbb nk tau perlu ke x dia g fisio
tp doc ckp xperlu , saraf dia y bengkak
tp doc ckp if nk fisio .. better buat y elektrik tu dulu ..
urut pon doc ckp xperlu ..
doc cuma tmbh ubat , dan rasa sakit kat pipi dia tu
ade development la tu doc ckp , saraf dia start nak rasa ..
means ? ade lg sminggu+ a kena bg ubat every 6hr ni @_@

16/3/17
 maktam blom bg ubat mata tu , mlm ni la try
dia ckp xsakit pon ubat mata tu , so senang kojo hee
mulut dia da kurang senget
tp if nanges stil obvious lg la senget kiri tu


17/3/17
dia da boleh tau rutin dia mnum 'milo ubat' tu
tp risau jugak sbb dia mcm stop susu skrg ni
harap lpas ok ni dia still nk lg susu

ptg tu perasan ade mcm air bisa kat tepi bibir dia huhuhu

18/3/17
pg ok tp tengahari rs dia mcm panas
tangan n kaki y panas sgt , cek suhu yup 38 dah dia
so tdo xpki bju + cool fever
smpi ke lewat petang mcm tu tp dia aktif je
mlm jerlum ngn air ms nk tdo



19/3/17
dah xde demam da dan Alhamdulillah ubat biru pon abeh da mkn
isnin da stat rutin tinggal sbiji je ubat sehari
tp ubat titis still bg sbb nmpk mata mcm penat


20/3/17
nmpk mata dia kalau dia tutup makin rapat , Alhamdulillah
batuk pulak dia -_-  harap2 xla melarat sbb dia masih mkn ubt
sat gi kena tmbh ubt lg , sian pulak


21/3/17
batuk berkahak , mata da bole tutup rapat tp mulut belum bole senyum
xsure batuk ni sambung ngn demam aritu or baru nk stat lain
adehhh bila nk sihat ni ?

22/3/17
batuk teruk + selsema + badan dedar
risau virus tu belum habis kat dia , tp ubat almost complete da
risau dia ni kalau demam , trus tinggi dan ade potensi fit T_T
nk kena bg immune booster mungkin

26/3/17
mata thaqif da boleh kata tutup elok , mulut belum
tp xla herot teruk sgt da

ya ALLAH sembuhkanlah Muhammad Thaqif Fawwaz tanpa sebarang mudarat lain ..


07 March 2017

Nikmat Sihat

assalammualaikum 

Cerita pasal nikmat sihat ni ..
betullakan kita ni x appreciate ape y kita ada ..
mcm org skrg mmg energy level agak low
letih sangat , nk bangun pon mcm xlarat
blom kalau tido lantai .. ALLAH sakitnye pinggang ..
berapa hari melayan air mata sebab sakit gigi lagi ..
letihnye ALLAH haiii ..

Anak2 pulak mcm tak berapa sihat ..
thaqif kan demam muntah cirit tu ..
bila dah sihat ni mcm ade infection kat mulut plk ..
kat bibir mcm kudis ..
kat lidah mcm fungus -_-
tp hikmahnye dia da diaper free la mlm pon

Thohiroh pulak masih cirit ..
batuk pon teruk lg ..
ni appetite dia pon mcm merudum ..
dahla slim .. risau -_-

smlm dah mc ke dentist 
tampal sementara utk gigi bongsu
tp kena mkn ubat utk buang nanah gigi y lama dah tampal
nak cabut .. so kena makesure takde nanah ..

gigi bongsu pulak klu tak ok ngn tampal 
kena operate buang , tp kena tggu la date doctor 
thaqif pulak pg ni mcm pelik muka dia
mcm senget T_T
risau sangat , rasa mcm xnk kje nk bwk dia jmp doc

sbb thaqif bukan reti nk ckp kebas ke ape 
kalau sakit yela dia ckp
ya ALLAH sedihnyeeee
sangat la .. tak tahu la nk ckp ape ..
penatttttt sangat risau ni T_T

dalam keadaan diri pon ALLAH uji kesihatan ni 
ALLAH bagi jugak ujian lain ..

betulla kan pempuan ni kalau da kahwin 
mcm tak de life .. anak je hidup dia ..
kalau nak berjimba pon nk kena belas ihsan org lain 
sedih pulak rasa .. emosi tengah tak stabil mungkin ..
cepat je nak terasa hati .. cepat je nak rasa diri ni tak penting ..
takpelah , redha jela .. harap2 nanti anak2 sayang a ummi dia ni ..

tgh gugel punca + cara hilangkn stress ank ..
moga ummi kuat nk tolong ank2 ummi (21w)




rindu ayah  T_T



28 February 2017

Biskut Nestum - sukatan cawan

assalammualaikum

weekend lepas , ter'rajin' pulak nak buat biskut
teringin nk mkn plus
nk bg ank2 mkn biskut homemade so kurangla gula kn ? 
kita pon gugel2 resepi plg mudah

Resepi Biskut Nestum Mudah

1 cawan tepung gandum
1 1/2 tsp serbuk penaik
1 cawan nestum y dikisar halus
125g butter
1/3 cawan gula
1 tsp esen vanila
1 biji telur

bahan kering disatukan , letak tepi
blend butter , gula , esen vanila & telur

i dont have mixer , nk blend pon xboleh sbb sikit sgt 
sooooo ? kita kacau guna senduk je hahaha

lepas sebati kita masukkan pulak bahan kering
gaul bagi rata + jadi doh lembik
tmbh sket nestum kalau rs basah sangat

masukkan dalam fridge 20-30 minit
tp aritu biar lebih sejam pon tp letak dlm tupperware

cubit doh , ikotla nk bentuk camne pon
pastu golekkan kat nestum 
pastu letak jugak rainbow rice 
tekan guna garfu 


deko ikot suka sebenarnye hehe
tp sbb nk bg thaqif seronok tolong
tu y bg rainbow rice n soh dia tekan guna garfu 

bakar 30minit , api atas bawah 150'

siap ! hehehe
nnt kita test buat kek pulak ye ..

ahad tu tlg husbnd kat wedding fair .. penat!
sampai demam tf pakej skali food poisoning   T_T


semoga thaqif & thohiroh cepat sembuh ..

21 February 2017

The Grato Plus

assalammualaikum 

haaaaaaaaaaaaa mlm td bjaya ke kdai y sedap carbonara dia ..
tp malangnye xdpt mkn kenyang 
sbb berebut pulak ngn bujang tu
suka btol dia carbonara ni ..
siap guna jari jilat kuah 
lpas dia da cicah ayam ngn fries ngn kuah tu 


dptla rs 2-3 sudu .. mmg sedappp !
tp tu jela dpt rasa ..
husbnd soh order lg 1 tp takot mmbazir ssb ade chicken chop 


dia y nk tp pastu dia xnk pon ok
dahla portion besarrrrr 
geram btolla dia tu , pasni order sama jee 
xpyh da soh dia pilih hahaha


husbnd plk order lamb chop
okla dia dpt mkn dgn tenang sbb xde y kacau haaa
salad dia pon sedap hahaha
 
hurrmmm next kena masak sndri la baru puas ati mkn hahaha

sedapppp oiii ... siyes .. 
sila lah pergi ye The Grato Plus 
kat seksyen 3 bandar baru bangi 
dari petronas seksyen 4 tu straiiigghhhttt jeee ..
smpi jmp deretan kdai on ur left 
di situ a kedainyeee 


20 February 2017

Aglio Olio

assalammualaikum  ...

skrg mmg sukaaaaa pasta ..
so aglio olio y sblm ni rs mcm xminat .. 
jadik sukaaaa
pdahal sblum ni rs mcm kosong je rs dia ..
tp ni jadik sukaaa hehehe
maka bila teringin .. nk mkn tp xnk y kat kdai..
sbb takot xsedap maka ?? masak la kiteee
balik keje bli brg sket ..

gambo gugel jee haha

Resepi ikot sukeee 
Spageti - Rebus + tos
Olive oil
Bawang putih
Bawang merah 
Bawang Holland
Kiub pati ikan bilis
Cili Flakes
Carrot - potong dadu
Brocolli 
Mix Herbs
Sotong

rebus spageti dulu 
kat kuali lain , panaskn olive oil ..
pastu masukkan bawang putih tp masukkan bawang merah sket gak
pastu  masukkan pulak carrot dan bawang holland
bila dah layu kita masukkan pulak spageti ngn sotong
masukkan pulak kiub pati ikan bilis
dan pastu masukkan cili flakes
pastu masukkan pulak brocolli + mix herbs
ok done !
rasa la ikot tekak .. 
nk pedas lbey tmbh flakes
nk masin lbey masuk garam

ni sumer guna ape ade ..
almaklum g kdai kecik tepi umh je kn
cili flakes pon y dari dominos pizza hahahaha

tp sedap la di tekakku ..
puas hati .. hahahha mmg bole je nk masak n makan lagi 

lpas2 tu baru berani oder aglio olio bila kuar
tp mmg terasa2 nk mkn pasta2 ni
mmg mnuggu masa jeee nk masak y lain2
tggu shopping nnt la hehehe


~craving for korean food LOL hahaha

17 February 2017

Eat & Repeat

assalammualaikum

makan kat sini sbb mmula nk crik chicken chop murah tu 
xjmp .. nmpk kdai ni .. kita pon masuk ..
kat luat kdai tulis da RM 1.90 semangkuk ..
hehhehe jom kita terjah ..
tp mahap .. gambar seketul cuma ..
masing2 kebulur gamaknyeee ..
gamabr nasik goreng cina y sedap tu pon xdan nk snap hahahha
mmg akn repeat la..
sedap dan muraaaaaaaaaaaahhhh ..

laksa agak cair tp ade la rasa .. not bad ..
pulut mangga mcm pelik sbbb kuah byk hahah tp still sedap gk ..

pasni kita gi , kita try lain .. 
tp nasik goreng cina mmg kena repeat hahahha


ni gambar pulut mangga , laksa utara , nasi lemak telur ngn mee celup ..
mmg sgt ok la ngn harga ..
air kami amek soya ngn sarsi dia boh dlm kole heheh comel ..
utk ank2 nasi goreng cina ...

total damage RM15.20 jeeeee 

hashtagsayasukaaaaaa

location ? seksyen 15 , belakang petronas dekat bangi gateway tu ..
kedai mengadap niosh heheheh