Kami Blogger

31 December 2018

Cuckoo - Senang & Murah

assalammualaikum ..

hehehe cerita yang tertangguh ..
kami dah lama tak ade water filter dalam umah tu ..
kat luar ade la y besau mcm tong gas kedai tu ..
ni y dalam umh ..
dah rosak lama .. 
tak baiki dan tak beli baru ..
cuma bila pikir2 ..
mmg nk kena ade jugak ..
sbb ank2 tgh nk membesar kn ..
slama ni pki masak la air n biarkn sejuk ..

mmg kena alert n rajin ..
tapi 2-3 bulan lpas mmg pk nk bli filter ..
berpikir2 antara Cuckoo or Coway 
both pon my sibling pakai ..
so nmpk dedua pon ok ..
plus ada kawan y jual Coway 
husband mcm ok je nk amek ngn kawan dia tu
cuma abg ckp air bebeza
Coway air RO , Cuckoo plk Mineral 
dan me myself mcm prefer Cuckoo

nak jadikan citer 10/11/17 aritu pi Sunway Putra Mall
celebrate bday husbnd
tertarik plk nk pi tgk Cuckoo stall
dengar la Pearly tu explain bla bla bla 
nampak pulak RM75 je per month 


dahla tu 7tahun plk tu servis
husband trus kuarkn IC ..
dia ckp within a week akan dpt msg
mn nyee , kat opis da dpt wasap utk confirm
dan weekend tu trus ade org dtg utk pasang 

pasang ponnn sekejapan sahaja ..
wakil akan dipanggil mana y paling dekat ..
sape nak pasang gak ?
maila PM tepi 0193801381 hehehe
nak tanya2 pon bole .. 


ni IRIS yang ktorg pilih 
ni kira downgrade dari ICON y mcm my sis pakai
sbb Iris ni xde suara
dan xde self servise tu ..
kiranya dia mmg bgantung ngn org y servis tu datang la utk servis ..
botol air tepi tu free gift dari Pearly tu ..
pemasangan pon boleh 10m jauh dari sumber air ..
tak semestinya kena pasang sebelah paip ..

note :
ada lagi murah sbnrnye , cuma tangki lebih kecik
atau kena tolak2
y Iris ni rs plg praktikal la utk ktorg hehe


22 December 2017

AQIQAH & HOLIDAY SABAH Ep5

assalammualaikum

hwaaaaaaaaaaaaaaaa nanges 8juta kali
my stupid mistake!
salah tgk time flight 
mmg maki diri sndri sbb bengong sgt
flght patut 9.15 tp pi tgk tiket datang aritu
kompiden ckp kat husbnd 10.15 -_-
makanya ??? 8.40 baru nk pi check in 
dan mmg dah xbole nk masuk
husbnd mmg da hangen 
menggigil dia masa tu sbb isnin dia ade 2job
pagi ngn ptg pulak tu
kalut weiiii mmg longgar lutut
ngn ank2 pulak ms ni nk crancky2 penat kot
blank wei blank
tp pk2 mmg kena jugak dptkn tiket
so trus call MAS 
mujur la kena byr mcm additional cost
mcm penalty kot ntah 
tp RM106+ sorg
tawfiq je RM10+
means damage tu dalam RM440 gitu la
menggagau weiiiii 
amek 1st flight esok pagi tu
husbnd mmg da kalut ngn job 
lpas da setel bli tiket ... baru pk lain
tawfiq yak .. so pi tukar pampers ..
thohiroh pon blom tukar bju ngn pampers 
so pi siapkn ank2 dlu 
pastu pi toilet n pk nk check in or x
husbnd xsetuju ktorg tdo kusi sbb ank2 ade
ms tgh pi siapkn ank dia ade tnye org 
n org tu ckp ade hotel kat KKIA tu jgk
dan ms husbnd pi withdraw duit , nmpk banner tu
Napzone nama dia  .. kat belakang KFC & Old Town kat tgkt bawah 
kami pon pi la situ

RM48 utk 4 hour 
kira ok la sbb ms tu pon da 10++ jugak ..
nk checkout kol 3 sbb kl 4 da nk check in ..
org tu pon bole consider sbb ktorg nk byr RM48 je
amek 2 cubicle sbb asing laki pempuan 
deposit RM50 utk sorg
selesa sangat dah tu haaaa

sbb under Gintel so ade 6 kusi urut hahahha

ade jugak coway skali ngn 3in1
ade loker y besar utk luggage dan brg ktorg dahla bapak byk
so smpi dia bg xtra loker + simpan kat stor dorg gagaga
bilik dia cubicle ala2 pigeon hole

ade tepon , plug charger ngn cermin kcil utk mekap

kat space tu ade tilam , bntal , towel , toothbrush kit

2tingkat , tp kami ade ank so dia bg y bawah
bersih n selesa sbb toilet pon ok
cuma mmg xbole bising hahaha mencabar sbb ank kecik2 kn
xdpt tdo ! mmg tdo2 ayam sbb takot xsedo 
tp mmg da mntak ade wake up call kol 3 tu
tp kol 3 tu da bgun sbb tawfiq pon crancky n muntah
tukarkn bju n mandikn thaqif y ngompol

then check out  dan trus la melayan crancky ank2
y ngntok dan penat huhuhu
ktorg org 1st y msuk kapal sbb thaqif melalak2 nk masuk hahahha
dahla tu dlm flght dia jgk 1st dpt mkn n mnum 
sbb nmpk je troli dia da mintak hahahhaha
ank oh ank.. thohiroh ckp nk mkn kat kapal jgk
tp dia tbongkang da .. tawfiq pon byk tdo ..
smpai kat KLIA amek2 luggage ..

pi a tnya taxi sbb xde y bole amek .. 
RM190+ hamboi .. maka tros bukak Grab ngn Uber ..
baru donlod tu hahahhaha
Uber lg murah so tros amek .. Exora RM65 ..
hehehhe smpije umh , husbnd xsmpt duduk mmg trus pi job
huhuhu hasilnye dedua MC sbb mmg xlarat ...

penat sangat .. sangat penat ..
ngn laundry ngn umh y kena kemas sbb lm tinggal ..
ngn tawfiq xsihat ..
adoiiii rs penat sgt .. 
dahla sabtu smbung kenduri huhuhhu
so this week .. the whole week pon bz jugeee ..

al kisah 10 hari kat Sabah ! 
sangatla penat ..
huhuhu nasib bek dpt pi Kundasang hahahhaha


AQIQAH & HOLIDAY SABAH Ep4

assalammualaikum 

lama balik kan ? banyak cerita haha
sabtu kami dah gerak ke KK
so awal2 book kat https://www.agoda.com/
booking utk TH Hotel
gerak dari Kudat lambat so mmg xbuat ape kat KK
sampai tu pi setel hal husbnd 
pastu pi makan dan trusla check in

plan nk pi muzium + naik train cancel
so dptla nk berehat2 sblm balik
thaqif ok je bila dok hotel 
sbb dia sk hotel n sk berkubang 
pdahal main shower je pon hahaha
mlm tu makan kat area foodstall tepi Pasar Filipin tu


mcm biasa la mkn seafood
tp xbes la plk mkn haritu 
nasib bek air kira sedap
air jagung + bandung cincau


makan sotong tepung


lauk2 sabah


ikan 3rasa tp pedas so ank2 mmg xmkn sgt


lpas mkn trus balik sbb xde parking nk lepak2
pg tu bekpes kat hotel je 
check out lambat 
request nk kuar lmbt , setel zohor trus 
lpas tu baru kami pi Pasar basah sbb nk amek brg org kirim
dah tu baru kami pi shopping Pasar Filipin tu 
bli ikan bilis , udang kering , kuih cincin & amplang
pastu pi bli brooch , gelang & tshirt
mmg rushing je membeli sbb tawfiq demam
so crancky truk huhuhu
lunch lambat , dah agk petang kat Sembulan 
skali bli Sayap Ayam ngn Murtabak Jawa nk bawak balik
pastu singgah Masjid Sembulan kemas2 luggage
sampai kat airpot almost pkul 8
husbnd pi siap2 dlu pastu nk siapkn ank2
dan baru lpas siapkn thaqif ... kisah sadis pon bermula 
T_T

---- sambung sekali lagi ----

AQIQAH & HOLIDAY SABAH Ep3

assalammualaikum

lpas balik dari berjalan2 tu
baru smpt jalan2 Kudat
so mcm biasa pi panggung la
bkn nk tgk wayang ye
Panggung ni nm tmpt lepak mkn


 dlu dia panggung
dia byk2 stall mcm pasar mlm
jual mknn la byk
air mangga sedap tu xde da
sdey .. la ni air mangga dia xbes pong
nasib bek murtabak jawa masih sedap
hahahha dan mi ala2 kuewteow pon ade

tu la y kami mkn pon
sayap ngn bbudak ni nk cucuk2 tu
husbnd bli gk ikan bakar tp kecik jela

lepak ank2 beranak
lpas mkn2 kami pi la Esplanade
ni tepi laut .. windy + ada playground
layan la bbudak ni main gelongsor memalam 
pastu ayah kena pow bli botol air n mainan hahaha

tidak lupa juadah2 masakan auntie
dia mmg otai la
masak2 mmg dia setel
tp kalini skali ngn biras la memasak
paling faberet ??
latok ni laaa


dannnnnnnn
jeng3 yang paling sedap la ni
balik Sabah je dpt mkn
ni pak mertua je rajin ni .. buang duri dia ..


tuuu diaaa ..
nmpk x duri dia cemana ?


si ikan buntal
Masak Lemak perghhhh tambah 3x wei nasik ..

dan balik kalini  agak senang bab laundry
sbb da ade coin operated
so xde la nk queue utk basuh n sidai baju
mmula pi kat tepi Milimewa
basuh RM4 dryer RM6  sabun/softener RM1 each
tp mesin pengering kecik so mmg xkering
balik umh tu kena sidai balik LOL sgt
so lpas2 tu kami pi y kat Taman Ehsan 
situ basuh RM6 tp dryer RM4.50 je
plus ade kdai runcit
so bli je sabun RM3.60 dpt 6pek kot
ngn Softener pon bli RM3+ je hahaha
tp dpt sbotol bole pki byk kali
tp mesin besar n kering sumer baju
mmg puas ati  kdai pon lebih besar
sbb bju mmg bykla nk basuh 
bbudak kn ? jap jela kotor baju


dan ms tggu laundry ade la pi Pantai Bak Bak jap
layan angin petang 

---- sambung lagi la ---


AQIQAH & HOLIDAY SABAH Ep2

assalammualaikum 

sambung cerita kita
lpas kenduri , ktorg plan nk pi jalan2
so mmg ke kundasang la
sbb mmg sk nk pi tgk lembu tu
nk mnum susu nk mkn eskem hahhaha
tp kali ni beramai2 sbb satu family
semua y ade kat rumah tu 
mahal btol sewa kete
alza je tp RM500
tp sebab xde choice ok je la
hotel tempah thru https://www.agoda.com/

pg tu gerak n bekpes kat Kota Marudu
tapi otw tu meredah pula kawasan banjir ..


cuak la jgk sbb kete biasa kn
banjir area Kota Belud tu .. huhuh

sampai Kundasang tu kami trus pi Kinabalu Park
RM3 adult RM1 kids
nk tgk view gunung kononye
tp kabus teballll

mmg klu da lpas tgahari / grimis
mmg nmpk kabus sahaja laaa
layan amek gmbo smbil layan sejuk la kat situ

pastu pi makan .. biasala mkn kat roundabout kundasang tu
lupa plk nm ape hahahha

pastu ke Desa Dairy Farm 
RM5 adult RM4 kids

lama dah xpi so besla 
dlu ade susu( kecik RM2++) je .. tp skrg ade yogurt(RM3++) + eskem(RM3++)
siap ade cafe tp kami xpi
boleh tgk lembu di perah susu kat deck

boleh gak bg mkn / susu kat lembu kambing (RM1++)
ade gk tmpt duduk2


besar n lg cantik la tmpt tu
mmg kompem nk repeat lagi dan lagi hahahaha
pastu kami check in
Hotel Lodge 37 kat Ranau
ok dah condition tu utk hotel bajet
siap kat bwh tu ade kedai makan 
so mmg senang la 
mlm tu makan kat kedai makan ..
alaaa lupa plk nm dia 
tp last time kami dtg pon mkn situ gk

esok pg tu pi umh sedara in law
kami gerak 9++ sbb husbnd nk siapkn kje
lpas lama gk la
so xsmpt nk pi mn dah
kami singgah la kat tmpt ikan

Bombon Kg Marakau
dia ala2 Tagal Sg Luantik

tp ikan sini xgigit mcm fish spa tu
dia sedut je mknn dari kt
bila kt bayar RM4 tu kt dapat skali mknn 
mknn tu genggam n masukkn tgn dlm air
nnt ikan tu sedut hehe
ikan besar2 ok

pastu trus la gerak balik + pi pasar
singgah Kota Marudu utk makan
ngn singgah Masjid Sikuati utk solat

--- sambung lagi ----
 


AQIQAH & HOLIDAY SABAH Ep1

assalammualaikum

last week balik Sabah ..
this time lama !
sbb kenduri aqiqah tawfiq skali ..

balik yang penuh cerita -_-"
kami balik jumaat malam ..
lpas kerja siap2 dan ke KLIA


flight kol 10 malam .. means smpi KKIA tgh malam ..
so mmg booked trus kete + hotel utk mlm tu
mmg xla nk trus ke Kudat mlm2 gitu
ktorg booking hotel thru https://www.hotels.com/
Courtyard - gambo bes .. namun hampa ..
kiranya xseperti yang dlm gmbr ..
kira kami mmg rs xbes la hotel tu ..
nasib bek cafe n mkn ok la jugak ..
cuma nk repeat situ lg mmg x la ..

lpas bekpes n siap2 .. kami gerak ke Kudat ..
perjalanan mcm biasa ..
smpi umh da ptg jugak ..
penat jugakla ngn 3 org tu kan ..
balik tu da sibuk utk nk prepare kenduri ..
first time sbnrnya kenduri utk ank ni kat sabah
so kali ni baru tau cemana gaya dorg


bunga manggar dorg panggil zainal
pastu dibuat dari daun kelapa
dicucuk kat batang pokok pisang y dibalut kertas kilat (bunga manggar)
kat hujung daun tu pulak diikat la duit/jajan
tu untuk org y potong rambut/jambul ank tu nnt

set potong jambul lebih kurang kat sini je
ade air kelapa gunting tu
tp deme boh gula plk sbb xde madu haha
ngn ade lilin .. xtau plk fungsi ..

pastu dorg ade jugak Rumah (untuk ank pempuan)

dan Sampan (untuk anak lelaki)

binaan dari kayu pastu dihias ngn jajan
meriah abg kakak mkn jajan -_-


thaqif plk balik kampung mmg main kat luar saja
main tanah main lecak hohoho
sambung psl rumah n sampan tu
kiranya tu mcm simbolik la utk ank2
laki2 carik duit kot sbb nelayan

ank pempuan pndai la jg umah gamaknye
lpas siap potong jambul , jajan tu dorg pack plk bg bbudak y datang

kat luar plk standby dah utk Sepak Manggis



haaa ni jajan diikat kat tmpt bentuk cam tdung saji
gantung tinggi - bbudak kena guna bola takraw utk dptkn jajan
thaqif xreti n timbang bola

dia sepak .. mmg xdapek la nk jatuhkn jajan hahaha
tp tu ade la org tlg dia utk jatuhkn

lupa plk nk snap juadah
tp juadah ni xdela y pelik
nasik ngn lauk2 ayam kambing etc tu
air pon mineral botol tu
kuih plk kuih daun2 ni 1stime jmp

cantik dan sedap juga

--- sambung next entry ---