Kami Blogger

31 December 2018

Cuckoo - Senang & Murah

assalammualaikum ..

hehehe cerita yang tertangguh ..
kami dah lama tak ade water filter dalam umah tu ..
kat luar ade la y besau mcm tong gas kedai tu ..
ni y dalam umh ..
dah rosak lama .. 
tak baiki dan tak beli baru ..
cuma bila pikir2 ..
mmg nk kena ade jugak ..
sbb ank2 tgh nk membesar kn ..
slama ni pki masak la air n biarkn sejuk ..

mmg kena alert n rajin ..
tapi 2-3 bulan lpas mmg pk nk bli filter ..
berpikir2 antara Cuckoo or Coway 
both pon my sibling pakai ..
so nmpk dedua pon ok ..
plus ada kawan y jual Coway 
husband mcm ok je nk amek ngn kawan dia tu
cuma abg ckp air bebeza
Coway air RO , Cuckoo plk Mineral 
dan me myself mcm prefer Cuckoo

nak jadikan citer 10/11/17 aritu pi Sunway Putra Mall
celebrate bday husbnd
tertarik plk nk pi tgk Cuckoo stall
dengar la Pearly tu explain bla bla bla 
nampak pulak RM75 je per month 


dahla tu 7tahun plk tu servis
husband trus kuarkn IC ..
dia ckp within a week akan dpt msg
mn nyee , kat opis da dpt wasap utk confirm
dan weekend tu trus ade org dtg utk pasang 

pasang ponnn sekejapan sahaja ..
wakil akan dipanggil mana y paling dekat ..
sape nak pasang gak ?
maila PM tepi 0193801381 hehehe
nak tanya2 pon bole .. 


ni IRIS yang ktorg pilih 
ni kira downgrade dari ICON y mcm my sis pakai
sbb Iris ni xde suara
dan xde self servise tu ..
kiranya dia mmg bgantung ngn org y servis tu datang la utk servis ..
botol air tepi tu free gift dari Pearly tu ..
pemasangan pon boleh 10m jauh dari sumber air ..
tak semestinya kena pasang sebelah paip ..

note :
ada lagi murah sbnrnye , cuma tangki lebih kecik
atau kena tolak2
y Iris ni rs plg praktikal la utk ktorg hehe


21 June 2018

Selamat Hari Raya

assalammualaikum

raya dah kita selepas sebulan berpuasa ...
puasa pun rasa kejap je ..
dah beraya ..
tahun ni beraya mcm konon beria ..
beli baju ank mmg lebih la ..
konon sbb last year kn xberaya sgt ..
al maklum tgh mnunggu hari kn ..
skali tahun ni pon same ..
tahun lpas sbb sarat tawfiq dalam perot ..
tahun ni sbb tawfiq belum sembuh plk chicken pox ..

anak2 berturut2 kena chicken pox ..
mula dari thaqif .. 2weeks pastu thohiroh ..
pas 2weeks tawfiq pulak ..

maka ? baju mmg xabeh la pakai ..
cuma kami beraya la juga ..
tapi ayah n tawfiq dok dalam kete hahaha
kat rumah pon org datang tu ...
tawfiq pki stokin siap ..

tahun ni balik joho punye turn ..
balik kampung mmg byk gile bwk brg ..
bawak toto sndri .. bantal sndri ..
siap bawak pagar .. konon nk kuarantin kn tawfiq ..
tp tu sumer hanyalah perancangan ..
elok jeee sentiasa la ade org dukung dia ..
cuma dia cranky la sbb panas kot ..
bju lengan pjg , suar pjg & stokin tu ..

pagi tu sesi fotografi la ..
tak semua adik beradik ade .. 
ni y ade .. ngn pasangan ..


pastu ni pulak gmbr skali ngn ank2 buah & cucu ..


sebahagian dari kitorg .. tema cekelat ..
kami plk mmg ade bli bju sama skali ngn nenek ..




seronok wei baju sama boria2 time raya ni ..
lpas amek2 gmbr .. sesi bermaafan la pulak ..



perangai kan husband iolz ni ..
lpas salam2 rehat2 dan makan la ape lg ..
sbb raya 1st jumaat , so lpas jumaat la baru kami beraya ..
mmg smpi malam kami keluar ..

raya kedua ramai lagi yang baru sampai ..
kali ni 2nd session la pulak amek gmbr ..


ayu je semua kan ? sopan santun ..
hihihi ni pon ade y tak balik ni ..
hahhaha ramai weiii ..


hahahah ni baru freestyle ...
lpas amek gmbr ni kami tidak beraya hahaha
y lain pi beraya .. kami dok umh ..
thaqif dedar plak ..
mlm tu je la pi 1 rumah , makyah ..

raya ketiga pulak , singgah rumah wak esah ..
dan pi wedding kazen ..
pastu trus siap2 nak gerak balik huhu..


sbb abg ipar wat openhouse ..
so balik trus ke rumah dia ..

dan macam la tak biasa .. dah makan melantak xhengat ..
balik umh melayan cbbc laaaaa ...
nanges , melengkung perot hahahah 
mc la plk ..

kita da terima 3 tetamu .. hahaha yang lain2 nk datang ..
roger2 k hehehe

sekian laporan di syawal ketujuh hahahah

akhir kata ...

Selamat Hari Raya Aidilfitri 
Maaf Zahir & Batin 
Semoga kita semua sentiasa terpelihara dari dosa
dan sentiasa dirahmati ALLAH
 ikhlas dari kami ..

thetffamily syawal 1439h

21 May 2018

Thaqif at School

assalammualaikum ..

firstime pi join event skolah anak ..
sports day ..
kat ILKAP je ..
abang dapat 1 gold 1 silver ..


acara lari berpasangan ikat kaki macam ni ..

satu lg bawak bola pingpong dalam pinggan kertas ...

hitam teros ..

ummi ayah pon join 1 game ..
tp xmenang hahahha


mcm biasa , nk kena amek pic #thetffamily a kn ..
 

 hahahah jadila ni , asal ada hahahaha

pastu on 2 May 2018 
ada trip Little Musollah ..
pi Masjid Putra , Putrajaya ..
1stime dia naik bas hahaha





ummi senyum lebo tgk ank baca doa ..
walaupun doa makan hahahah ..

soon , grading utk Taekwondo .. haiyakkkk !


10 May 2018

Result PRU 14

assalammualaikum ..

baru teringat nak cerita ..
history kot ni , so smentara ingt .. kita tulis sini ..
to be honest .. org xbape minat pon politik ..
cerita politik sana sini gebang sana sini nk gado2 ..
ape lg y asyiiiikkk la nk melobi2 ni ..

xde perasaan sgt pon ms nk PRU ..
like ok PRU .. macam PRU yang lepas2 la ..
tapi rupanya .. lain mcm pulak feeling especially 2-3 hari sebelum PRU ..
membuak2 rasa tu ..
namun apakan daya , anak tak sihat & husbnd kerja utk PRU ..

so that nite husbnd mmg xbalik la sbb nk tggu official results ..
ank buah datang teman ..
masa dia smpi pon da lewat mlm .. 
husbnd bising soh org teman .. dia risau sbb takot apa2 jadi ..
yela masa result nk kuar tu kan macam2 cerita kuar ..
siap cakap maybe darurat etc 

tak pernah2 sibuk ngn result ..
mungkin da tua hahahha aritu mmg dokkkk tengok result ..
mmg hadap phone ngn laptop ..
tgk live sana sini psl result ..
official & unofficial ..
official result lambat btol kuar .. ingt slm tgh mlam setel ..
tapi tidak .. 
result trus unofficial ..

me n niece mmg dok la tgk fb n result ni ..
dia pon tak bole nk tdo sbb nk tau result ..
anak2 skali tido lambat ..
tawfiq 12 gitu baru lelap ..
abang pukul 2 lebih baru tdo .. 
kakak pulak pukul 3 lebih baru tdo ...
sbb ummi tido pon pukul 5 hahahhaa

pukul 5 beb baru kuar result ..
official result ..
yup NEW GOVERNMENT for Malaysia ..
after 60y .. this is historical moments la ..
Pakatan Harapan now rule Malaysia ..
Tun Mahathir become our PM .. again ..
and 1st ever Women Deputy Prime Minister is Dr Wan Azizah ..

sejarah terus tercipta dengan lebih banyak cerita dan karenah ..
berapa banyak salah guna kuasa terbongkar ..
ALLAH .. memang doa , semoga kerajaan baru ni lebih baik ..
jadi memang terkejut sebab mmg berubah la senario sekarang ni ..

pembangkang masih ada .. cuma pihaknya berbeza ..
pembangkang perlu ada .. untuk pastikan kita terus terbela ..
setiap sesuatu ada baik dan buruk ..
macam kerajaan baru , baiklah dari segi fresh thing utk Malaysia ..
cuma penukaran itu ini agak mengambil masa ..

tapi its ok , kita beri ruang dan peluang untuk kerajaan ni ..
kita tengok jauh mana dia akan membela rakyat ..
kita tengok sekuat mana dia dapat menahan diri dari salah guna ..
kerana rakyat dah buktikan ..
rakyat ada kuasa untuk memilih apa yang lebih baik ..

semoga kerajaan harini Pakatan Harapan istiqomah dalam perjuangan untuk membela nasib rakyat dan memakmurkan Malaysia ..
mengambil iktibar dari apa yang dah berlaku sebelum in i..
semoga sinar ISLAM terus bersinar ..
semoga KEBAIKAN terus bercambah ..
semoga kita rakyat terus merasa nikmat PERPADUAN ..

ya ALLAH , jauhkan kami dari segala malapetaka ..
ya ALLAH , jauhkan kami dari sifat buruk ..
ya ALLAH , jadikan kami hamba Mu yang taat ..
ya ALLAH , kurniakan kami syurga ..
ya ALLAH , luaskan rezeki kami ..
ya ALLAH , sihatkan tubuh badan kami , 
ya ALLAH , beri kami keampunan atas dosa2 kami ..
ya ALLAH , jadikan pemimpin kami terbaik buat rakyat ..
dan ya ALLAH , sejahterakan Malaysia ..



note :
menjelang PRU , ade cerita psl ptptn ..
" aku xnk bayar la , nnt pembangkang amek alih .. ptptn kan dilupuskn " 
ni member cakap ..
" ko rase bole menang ke ? aku mcm rs susah je .. tp aku rs mmg akn menang lebih byk negeri la "
my answer ..
" tp ko kena ingt hutang is hutang , xkisahla nnt lupus ke x .. ko da pnjm .. n ko pnjm pon ngn kerajaan ni "
i add ..
" hahahaha " dia gelak je , me myself ingt dia ni pembangkang ( now govt la ) kan ..
rupanya tidak .. dia rupanya org kerajaan ( now pembangkang la ) .. agak annoying disitu , terasa la aku ditipu hahahha

17 April 2018

Nur Thohiroh Faqiha turns 3

assalammualaikum ..

Venue : Taman Sri Empangan , Putrajaya
Date : 14 April 2018
Time : 4 pm 
Theme : Hello Kitty ( White & Pink )
Food : Bihun Singapore , Pizza , Takoyaki by mama , Sosej , Crabstick , karipap by mak uda & Jelly 
Drinks : Sirap 
Add on : Ice cream by papa & lotsssss of candy & junk food !!
Tent & deco : kakak Adawiyah & kakak Anis 
Goodies : Hello Kitty Box (online) , Bubble (kedai borong mainan) , Suprise Pack HK (kedai borong jajan seksyen 3 bangi)
Candybooth : Acik





















terima kasih kerana merealisasikan momen ini ..
terima kasih untuk sponsor2 ..
terima kasih utk kasih sayang ..
terima kasih utk doa ..

lots of love ;
theTFfamily 


Suprise Birthday

assalammualaikum ..

hehehehe
mlm ktorg balik dari JB tu..
husbnd mcm xbpe sihat kn ..

" syg , nnt smpi rumah amek beg ikea satu lg .. beg ni berat sgt "
ok kan jela sbb dia xsihat kn ..
so smpi2 rumah , dia ingtkn lgi ...
tanpa pk byk .. 
masuk , ltak tawfiq ..
terus ke dapo .. bukak lampu tp mata ke tawfiq ..
pusing je kepala ...

SUPRISEEEEEEEEEEEEEEEEEE !
dan nyanyian lagu hepi bday ...
dari kazen n ank2 buah hahahahhhahah


tokojuttttt ... nasib da ltak ank ..
kalau tak , mau telepas anak hahahahah

rupanya husbnd da plan ngn dorg ..
patut kalut semacam jeee nk balik ..
kt ingt dia kalut sbb xsihat hahahaha


lpas tu adik beradik ngn pkck mkck pon smpi ..
beramai2 makan2 smpi ke tengah malam ..



dpt bouquet chocolate & tudung lofa hehehehe
mekaseeeyyyyyyyyyyyyy !!


------------------------------------------------------------------------------------------------------------------ 


11 April pulak , ktorg kena bertugas smpi malam 
so ksian kat thohiroh .. skali nk tempah kek utk sbtu ..
ktorg bli la kek kecik utk dia ..
balik tu siap pki topi bday hahaha


masuk2 nyanyi epi bday n bg dia potong kek ..
ada maktam kakak abang ngn mama papa jela heheheh 
pastu kek y maktam order pon smpi .. kiranya potong 2kek mlm tu ..


mekasey maktam hehehhe


semoga kita semua sentiasa dirahmati ALLAH ..
diluaskan rezeki yang halal ...
dikurniakan kesihatan yang baik ..
sentiasa berkasih sayang ..

dan paling penting ..
sentiasa menjadi hamba ALLAH yang cemerlang ...
 

Sanrio Hello Kitty Town JB

assalammualaikum ...

its april .. 
yup april .. so bulan ni me myself ngn my beloved doter celebrate birthday ..
me 9 april , thohiroh pulak 11 april ..
kebetulan .. maktam cuti 9 april sbb adawiyah nk cconvo ..
soooo kami pon cuti la juga ..

makaaa pilih punya pilih tmpt nk holiday ..
2 y shortlisted ..
genting highland - tmpt ade snow ..
atau jb - sbb ade hello kitty ...
both pon thohiroh suka ..

snow tu dia xtau sejukkkkk 
tp dia sibuk la ckp nk buat snowman kat salji..
tp pikir punya pikir .. 
pilih jb sbb thohiroh ni mmg xtahan sejuk ..

so ke jb lah kami ..
mcm biasa jadual dah diatur ..
sekali tmpt jalan dan tempat makan viral ..

namun ALLAH yang berkuasa menentukan ..
perjalanan percutian ni tak seperti yang dirancang ..
kami kena food poisoningggg ...

perjalanan dari bngi ke kg ok ..
tp perjalanan ke jb dah mula da thaqif muntah2
thaqif je .. mmg muntah cirit ..
kiranya smpi lembik la dia sbb air je da dia muntah ..

masa nk ke zoo yang sepatutnya 1st destination tu mcm da ok sket ..
tp bukak je pintu .. dia muntah balik ..
lagi dan lagi dan lagi ..
sooo ? pi sana hntar muntah je .. 
so kami pi ke Larkin utk tapau mi rebus dan kami trus ke hotel ..


kami pilih V8 hotel , skudai ..
sebab pool dia mcm menarik hahahha utk bbudak ..

sepanjang petang membawak ke malam tu mmg muntah cirit je ...
mkn mlm tu ,  mkn mi rebus + satay  serta drive thru mcd ..




mujur dah tgh2 mlm tu thaqif da makin ok ..
dia nk la mkn fries + burger .. Alhamdulillah ..

pagi tu brekpes hotel je 
dan pertama kalinyaaaaaa kena bayar ..
yup thaqif kena bayar da RM15 
agak tak worth sbb food tak bes huhuhu

lpas bekpes kami siap2 ke Sanrio Hello Kitty Town ..
kami bli tiket on9 dari Puteri Harbour tu ..
kira mcm buy 1 free 1 ..
RM 198 dapatla 4 tiket ..
smpai tu sbb da print tiket sndri dari umh ..
terus ke pintu masuk .. dan dpt gelang ..
dan dapat kad ..
kiranya nnt kita kena cop utk buat aktiviti ...
skali buat dptla 1 cop ..
kids below 3 masuk percuma ..
tp still boleh juga buat aktiviti2 tu ..

suka laaaa kakak kuyus tu sbb mmg pink n hello kitty semata ..


lif pon hello kitty ..


cuma tak berapa bes ni sbb ..
staff kat luar tu xbole plk nk tlg amek gmbr hurrmmm


boleh la amek gmbr kat luar ni ..
sebelum masuk dalam ..



pintu pon love gegel sangat ..
masuk2 nmpk da cawan pusing2 kat kiri tu ..
tp mls nk layan pening awal2 ..
ajak dorg buat aktiviti dlu ..
deko biskut ..




dia ajar la cemana nk buat biskut tu ..
ok la bbudak ni suka a buat ..
tp ms nk mkn tu thaqif xnk mkn sbb dia ckp ade gam 
padahal tu jem .. mmg guna utk lkatkn mata ngn misai hhahaa
ape2la nak .. y pntg thohiroh sk biskut tu ..

badge ni xde pic sblm hahah sbb kalut ngn tawfiq ..
dia bg da gmbar .. nnt kita kena la color ..
mcm thaqif elok la dia warna .. thohiroh ? asal bole .. 
pastu ummi tuliskn nama ..


lpas tu pi pulak kat area buat kad ..
kad ni bole tarik2 .. kena ikat reben , gam ucapan ngn kaler frame tu ..
thaqif mmg da boleh harap la mewarna .. 
cantikla dia warna ..


tp jap je ummi join sbb tawfiq dah ek ek da .. boring kot ..
lpas tu trus pi area amek gmbr pki kostum plk ..


keluar dari situ .. nmpk pentas .. tp belum time utk show ..
so bg dorg main kat playarea dlu ..
haaa y ni lm la ktprg lepak ..


tp pastu kuar jp sbb ade hello kitty/hk kat park dia ..
hk ni kuar ade time dia .. so kena dtg la time tu kalau nk bgmbar ..


lpas main kat playarea tu ..
ktorg masuk kat area mcm ala2crik harta karun ...
masuk situ nnt dpt patung hk ..


utk activate games .. kiranya kena menang la ..
tp bbudak kn .. asal bole jeee main tu ..
ade y ingt2 kad , ketuk kayu , bakar jagung etc
so mmg byk kalah hahahahah
nk keluar tu dpt la poskad hk ..

lpas tu lari2 ktorg pi pentas sbb da stat show ..
dudukla situ tgk hk & kawan2 dia menari n menyanyi ..


ok masa ni dah rs xsedap badan ..
mcm nk muntah pon ye , pening pon ye ..
tp sbb ank3 hepi so kita layan la ..

masuk pulak rumah hk tu .. 



mmg semua la brg hk ..
tp sebab da xbpe sedap badan .. kita menggagahkn diri jalan ..




tp xdela enjoy .. 
nk amek gmbar pon rs xlarat ..


kuar dari situ ...
husbnd n ank2 main cawan pusing2 tu ..


i olz duduk je sbb mmg rs xok sgt ..
pastu pi toilet .. tp xmuntah pon ..


ktorg ingt ptg tu bolela pi zoo ..
tp bila otw tu mmg da stat muntah2 mmg xjadi la ..
pi singgan Banafe Village -- hambar ..
muntah lg kat situ ..

balik hotel .. episod muntah dan cirit berterusan..
dan berjangkit pula pada thohiroh huuuuuuuuuu~
maka berjemaah la kami ..
mlm tu pon husbnd tapau je kat kdai dekat2 situ ..
xlalu pon nk mkn .. mkn buah je ..

esoknya Alhamdulillah makin ok .. 
so ktorg pi la mandi pool ..




lpas mandi pool , husbnd bwk ank2 pi makan bekpes ..
me n tawfiq dok bilik je sbb perot xbpe ok sgt ..
so mmg xbpe ade selera nk mkn ..

so kita kemas la ape y patut sebelum nk balik ..
bila thaqif naik , dia dok sibukla ngn suprise utk ummi ..
suruh tutup mata suruh tutup telinga siap hahahha
comel je nk suprise2 ..


tQ loveeee ...

lpas tu ktorg check out .. 


pi memborong pulak roti kat Salahuddin Bakery ..



ok for me biasa je kot roti tu hahaha
mcm agk keras pon ya ..
tp beli jugak sbb 3x kot pusing nk carik kedai ...
bole la bg dorg buat ole2 ..



dan pastu carik kacang pool ..
tp paham jela bila tgh xbpe nk ok ..
mmg harap dpt telan jela ..
husbnd plk ms ni da rs mcm xok wuwuwuw

nk ke kulai tp akk ipar balik kol 4 ..
maka kami pon ke JPO ..


konon nk crik Skechers namun nan hadoooo 
maka mencuci mata jelaaa 


tp beli juga a baju anak dara tu ..skali kasut dia ..

pastu singgah umh akk ipar .. 
mkn n mandi2 baru gerak balik ..

 
 tata JB .. ade rezki kita repeat lg ..
muahahahha ~