Kami Blogger

11 April 2017

Thohiroh Faqiha 2nd Birthday

assalammualaikum

huhuhu dah 2 tahun da princess i olz ni 
she is very the girlish person
suka jewellery .. suka bag ..
tp xsuka gown hahahha
dan yup suka gold hahaha
gentle person .. lasak tp xla mcm abang ..
kiranya mmg agk senang nk dijaga ..
suara husky ! hahaha kasar sket ..
tp suka cudle2 n very the manja
ape taknyeeee mmg jadi kesayangan kat umh maktam
sumer cinta banget ngn dia .. especially cikly maktam n abg acap dia 
kak awiyah ponnn caca pon mmg sk spoil ank dara ni 
acik mama cikya eh sumer laaa
mmg sukaaaaa sayam2 pelok ciom dia ..
maklumla comel mcm ummi .. eh ? hahaha
ummi ayah pon .. abang pon slalu ckp adik comel ..
we love you sayang :)


xde celebrate besar pon  (yet)
stakat ni mlm tu jela celebrate
piza ummi bli , kek (cheesekut oreo kitkat) mak tam buat , air gas cikli bli hahahah
pastu mama dtg bawak belon + sebakul jajan utk dia


xpe insyaALLAH ade rezki , kita buat makan2 eh dik .. 
hadiah pulak da bg in advance hehe sbb rntai putus da aritu 
ni ganti beso sket .. so hadiah 1st ngn 2nd same .. saiz lain hahahha

goodies otw ~

Happy Birthday Thohiroh Faqiha
Semoga sentiasa cemerlang di dunia & akhirat


10 April 2017

Beauty & The Beast

assalammualaikum

birthday treat la ni 
sbb da byk kali request nk pi tgk
tp ank2 tinggal ngn maktam 
deting berduasbb P13
dahla kalut ! adeehhhh 


it was so-so 
eh ? hahahha gitu plk ?
ntah la .. xpenah lg bc review sblm pi 
tp tgk iklan dia mcm wow sgt
so mmg la kita jd mengharapkn ia jd sgtttt best

namun , sebagai peminat belle dr kecik
y mmg sgt menuggu2 citer ni ..
-_-
dahla citer dia mmg sgt mcm buku
xkisah je kalau mcm buku pon 
tp watla set/wardrobe wow kn?
tp mmg xde .. kiranya .. biasa je la ..

bolehla nk tgk tp jgn mengharap mcm den ni laa
satgi akn jadik frust hoho

ade sikit je y lain pon ..
y lain mmg mcm buku ..

so mmg rs mcm xde kekuatan sgt la..
mujur la g tgk berdua ..
klu bwk ank mesti lgggg btmbh frust tu

so xpyh la nk cerita jln citer kn ?
sbb kmpem la sumer tau citer dia cemana hee


09 April 2017

9 April 2017

assalammualaikum

hehehe its my birthday again 
Alhamdulillah Allah masih bg peluang untuk bernafas
i am 32yo dahhh
and i am 25w pregnant 
huuuu this time mmg rs berat .. aka gemok !
berat da 57 pdahal sblm ni klu 60 tu da nk due 
so agk penat + mengah
maybe da tua pon ye kot

xde pulak amek gmbo satu family 2hari ni hahaha
maybe sbb tf xbpe sihat + ummi ayah pon same huhu

so pasal birthday tahun ni
start dari 8 april hehehe
pg tu kami ke shah alam , ank buah tunang
balik tu harusla singgah ABC sek2 fraddo tuuuuu
sedapnyeee hahahahha
pastu ptg tu ??? g boling hahaha
tp xmain laaa , acik sj nk layan bujang tu nk main boling


jadila .. hahaha walaupon bkn dia main sgt pon 
sibuk nk makan hahahha adik pon sama sibuk..
and suprise sgt sbb da ade size kasut utk thaqif hehehe
acik la y layan bole ke longkang tu ahahha

pastu malam tu .. da baring2 husbnd ajk kuar makan
ajak adik beradik hahahah
kita da ready nk landing .. bangun la gak
call wasap adik beradik nk lpak makan
yang patutnya wat mkn2 umh akk 
tp sbb kete dia rosak so xjadik hahha
so kami pon ke putrajaya .. tasik empangan kot
kita sambung 4 meja + perasan ade staf dia mcm wat muke
krik2 sgt .. ktorg xmkn free pon ..  + xde outside food ponn
agk annoying disitu ..


y pd pendapat beta .. mcm kureng la mkn2 kat situ 
sbb agak slow + kelamkabut
tp ok la sbb nk view tu husbnd ckp + beralih angin 
dahla dpt lagu bday siap dorg ajk naik pentas bila kami da balik -_-"


tp syok sbb bole lepek reramai
dan dapat ni dari kazen heheh
dan spt biasa mmg akn sambut sama ngn budak ni
ank buah y mmg kami share birthdate hehe

sambung pulak untuk 9 April
pagi tu ank buah dtg , sbb da lm xjmp 
lpak2 ngn dia pastu baru kuar
sbb da bape kali request nk tgk beauty & the beast
so husband kena la jd supir
amek kete kat job hahahha
ank2 kita park umh maktam jap
kalut la sket sbb movie kol 1.55
tapi kami kuar da kol 1++ ngn g bli lauk lg hoho
smpi je dapat la seat y 3row dari depan LOL
layan movie solat .. husband bli kan belon hahahaha
tengah jalan nk balik .. dia tnye ..
" sayang kat sini poh kong ke wah chan ?? "
hahahahhaha poyo gile soklan 
tp kalau abg nk bg .. syg nk cincin cenggini hahaha
smpi umh kak jit , dia tros g job balik ..


mlm tu dia sakit kaki ..
so pergi urut tp dia sorg la
pastu dia msg .. kak ijah ajk mkn kat umh dia
ok la tp kami smpi lmbt la gak da kol 9.15 gitu
smpi2 hawa ckp " moksu ade kek moksu ngn ayoi kat peti ais "
hahahahhaha LOL sgt
so masa depa konon seprais kuarkn kek smbil nyanyi
den sengih jela wakakakak

lagi celebrate .. cuma kali ni kat umh kak ijah plk 
siap ade kek 2 utk ktorg sorg satu hahhaha


mekasey la sumer yang memeriah kn majlis hahahha
tahun depan kita celebrate lagi hahahaha

semoga tahun ni akan lebih bermakna
bertambah iman dan taqwa
dimurahkan rezeki + dimudahkan amalan
anak2 sihat2 je
dimudahkan bersalin 
dan dapat nk tambah baik diri ..




 
 

 

 

03 April 2017

The Boss Baby

assalammualaikum 

hahhahahah ummi is ntah ape2
mujur tak janji nk tgk didi awal2
plan nk tgk didi .. google la showtime
ade tulis vivacity megamall 
kita pon kompiden , lpas lunch kat bukit bintang 
ke viva le .. konon nk kejar movie 3.40
masa tu 2.40 .. beratur tp pelik sbb MBO
pdahal search mcm TGV
skali vivacity ngn vivahome xsamo
hampeh ... vivacity tu kat kuching LOL sgt !
so sbb da smpi n niat nk bg ank2 tgk katun .. 
kita pilih jela katun ape y ade
The Boss Baby kol 2.45pm 
hahahahha mmg trus bli n masuk .. 
mujur xpyh beratur hahhaha 
baik tau staff dorg wakakka 


katun cantik + menarik
jalan cerita pon ok 
xdela y pelik2 atau xbkenan dimata
mmg ade byk gk scene y lawak2 
y tua2 pon layan ok .. sbb xde la nmpk byk budak pon 
rmi gk org beso y tgk .. bole kata hampir penuh la ..

bagusnye sbb dia cerita mcm mn kita nk kerjasama
mcm mn kita bole sayang org 
dan mcm mn kita bole share 'beads' heee
comel je la cerita ni 
ank2 pon ok .. wlupon thohiroh lelap
thaqif plk xdela dok diammm je
bangun2 gak , g toilet gak 
tp mmg recommended la utk kids

cerita psl tim y rs terancam ngn adik baru dia
y rupanya bkn normal baby - dia Boss Baby


kantoi sbb Tim dengar Boss Baby bcakap hahahha
suara nak macho je .. tak boleh blah hahahaha
dia ade mission utk halang misi rahsia y akn rosakkn bsns co. dia 
nnt ade tahap dorg ni gado la


Boss Baby ade team dia .. ni ha .. 5org ni ..
tp lpas Tim faham situasi , dorg kerjasama nk laksanakan misi tu ..
sbb rupa2nye .. parents Tim ..
eh kalau cerita korg xg tgk kn?
sila tgk hahahha

i olz bg 4bintang heheh
cerita biasa , ringan ..
tp comel + bbudak mesti suka ..


ni mbaroni baju baru acik bagi ms dia g singapore
dear kids , terima kasih sebab behave hehe
behave bkn bererti dorg xkena marah
kena marah tp ummi boleh tolerate lg la hahaha



13 March 2017

Bow Tie with cheese

assalammualaikum 

semalam masak pasta ..
sbb thaqif mmg minat pasta skrg ni , geng ummi hehe
so kita layankan je , wlupon ayah da bli lauk hahah

resepi mmg ikot suka ape ade dalam umah je hahah

Resepi Pasta Cheese
Pasta
Bawang Putih
Bawang Besar
Marjerin
Ayam potong kecik
Sosej potong kecik
Lobak Merak 
Brokoli
Cheese
Air
Garam 
Black Paper
Optional : Cili kering / Chilie Flakes

My style :
panaskan marjerin , tumiskan bawang 
naik bau je masukkan ayam 
pastu masukkan cili (optional)
masukkan sosej + carrot
pastu masukkan air ( banyak )
pasta tu boleh nak rebus dlu , tp sbb dapur satu lg rosak 
kita bubuh je skali harung
tggu pasta lembut sket ( proses nk tggu bow tie ni lembut bole tahan lama gak hee )
masukkan brokoli , pastu cheese
lpas tu masukkan garam + black paper
letak garam ikot rasa tekak
siap !


dannn 3x thaqif tambah , ummi is hepi !

09 March 2017

Bell's Palsy

assalammualaikum 

ya ALLAH sembuhkanlah Muhammad Thaqif Fawwaz tanpa sebarang mudarat lain ..

7/3/17
detect thaqif nanges pelik , sebelah muka je mata tertutup . pantau smpi malam , sbb nk makesure dia buat2 / betul2
kudis kat mulut masih belum ok , tp dia kering je ..


bila dah malam , suruh dia senyum .. jadi macam ni ..


8/3/17
 masih senget , tak boleh nk slurp spageti , xboleh nk kedip2 mata sebelah kiri dia , tutup mata pon tak rapat betul even soh dia tutup kuat2 . 
Lepas magrib terus ke Annur jumpa paed Dr Khairul Azman , confirm Bell's Palsy (serangan pada saraf yang buat sebelah muka jadi tak berfungsi dalam bahasa mudahnye , berpunca dari virus Herpes) , kesan dari virus herpes ( kudis kecik kat mulut thaqif ) doc cek + bagi 3 ubat  , antivirus , antibiotik & steroid , doc ckp herpes tu belum ke telinga , harap belum la teruk n akn terus ok sbb terus mkn ubat ni -_-"


Ini kes Bell's Palsy thaqif .. mula2 dari demam cirit dan muntah , lepas baik dari semua tu , mulut dia kering , lama2 mcm kudis . rupa lebih kurang masa dia kena fungus( kudis + mcm ade fungus dlm mulut y punca mungkin dari puting xbasuh bersih) dulu , bezanya kalini da xde ape dalam mulut dia tp kudis tu tak elok lg . dlm 4-5 hari la dah , ingt fungus so ummi steady dlu tggu ayah free baru nk ajk gi klinik . turn out ??? it was herpes , 8/3 tu baru nampak ade mcm biji2 merah y bila mlm nmpk putih pulak kat muka dia .tp xbyk , still doc ckp tu herpes .actually utk org besar , boleh rasa kebas kat muka tu , tp thaqif xknal kebas , so mmg dia xckp ape , mlm td baru ade sebut sakit telinga sikit n skjap.


doc soh makan ubat , elak dari share anything dengan sape2 pon . tido malam pon kena asing dari adik. kesan kat muka akan hilang dalam 3-4week .. Ya ALLAH sembuhkan thaqif ..



9/3/17
 start bg makan ubat & ni akk bg , utk kita buat kat rumah , kawan ckp better gi fisio , cepat sikit baik , tp kita usaha dlu ... 
boleh juga urut ke atas (muka dia) dengan bedak n baca selawat syifa 


cuba bg dia gula2 burger tu , konon nk soh dia chew , dia xnk .. dia mmg xsk makanan lembik2 ni ..
tp baru perasan kena elak chewing gum .. soo ? kita try bg dia exercise lain ..
dia ni nk urut pon geli .. aiyoo makan ubat payah ..
tdo mlm td tutup mata guna kapas , takot mata dia kering / masuk bendasing ..

da mula obvious plk bintik2 merah tu , tp kudis kat bibir da main kecik ..
dia complain telinga kanan sakit , tp xla sangat / selalu ..

10/3/17
subuh2 da bgelut bg dia mkn ubat ..
harini dia g event aiman tino .. mmg risky tp da janji , ksian plk..
dia mmg minat tol aiman tino ni ..


bg dia hepi jmp n nyanyi jap , pastu dia dok dlm kete ngn ayah ..
malam tu obvious plk herpes tu kat muka dia


pastu bagi dia penutup mata utk tdo tu ..
bg mata dia tutup elok ..


11/3/17
sabtu kena g anta barang utk benita ..
so kami ke kl skali ngn g wedding ..
Alhamdulillah muka dia clear da ..

tapi masih la xbg dia bergaul sgt ngn org lain
takot kang lain plk jadi ..
tu pon g weddig , mmg crik tmpt y xrmi sgt org hahaha

ni ubat2 dia , baru sempat nk snap



y snang nk bg y cecair tu je .. lain2 sumer mmg bersilat -_-

12/3/17
dia makin ok , tgk muka mmg clear
tp masih senget la .. cuma perasan bila senyum sikit , xnmpk senget da
dan dia ckp pipi dia sakit ..
harap2 development la tu ..
so arini x urut sgt muka , sbb dia sakit tu ..
tapi bila amek gmbo ni , nmpk senget plk .. pipi pon cam bengkak sket ..



13/3/17
soh maktam tgk2 pipi dia , kot perlu nak tuam
few tips y org ckp perlu buat kalau masalah saraf gini ..

urut guna minyak jerselin

akupunture

urut tradisional

bacaan untuk dia , 
Siang: Surah Toha : 91-110
Mlm :  Al-Kahfi : 70-83
Dengarkan kpd dia bacaan ayat2 ni.
Amalan minum air penawar,
1.baca A-Fatihah 3x dan selawat 3x
2.berdoa dan pohon pd Allah SWT apa yg dihajati.
3-4minggu pertama, bacalah ayat2 itu 3 x.
Selepas itu, baca sekali sehari sudah memadai

14/3/17
pipi dia dah tak sakit sangat dia cakap
tp nanges still xcenter


doc ckp mmg akn rs sakit tu sbb effect ubat y doc bg tu
dia akn efect kat saraf , tu y mcm rs mencucuk doc ckp

15/3/17
mlm ni if sempat nak bwk jmp doc balik
nk follow up balik , sbb nk tau perlu ke x dia g fisio
tp doc ckp xperlu , saraf dia y bengkak
tp doc ckp if nk fisio .. better buat y elektrik tu dulu ..
urut pon doc ckp xperlu ..
doc cuma tmbh ubat , dan rasa sakit kat pipi dia tu
ade development la tu doc ckp , saraf dia start nak rasa ..
means ? ade lg sminggu+ a kena bg ubat every 6hr ni @_@

16/3/17
 maktam blom bg ubat mata tu , mlm ni la try
dia ckp xsakit pon ubat mata tu , so senang kojo hee
mulut dia da kurang senget
tp if nanges stil obvious lg la senget kiri tu


17/3/17
dia da boleh tau rutin dia mnum 'milo ubat' tu
tp risau jugak sbb dia mcm stop susu skrg ni
harap lpas ok ni dia still nk lg susu

ptg tu perasan ade mcm air bisa kat tepi bibir dia huhuhu

18/3/17
pg ok tp tengahari rs dia mcm panas
tangan n kaki y panas sgt , cek suhu yup 38 dah dia
so tdo xpki bju + cool fever
smpi ke lewat petang mcm tu tp dia aktif je
mlm jerlum ngn air ms nk tdo



19/3/17
dah xde demam da dan Alhamdulillah ubat biru pon abeh da mkn
isnin da stat rutin tinggal sbiji je ubat sehari
tp ubat titis still bg sbb nmpk mata mcm penat


20/3/17
nmpk mata dia kalau dia tutup makin rapat , Alhamdulillah
batuk pulak dia -_-  harap2 xla melarat sbb dia masih mkn ubt
sat gi kena tmbh ubt lg , sian pulak


21/3/17
batuk berkahak , mata da bole tutup rapat tp mulut belum bole senyum
xsure batuk ni sambung ngn demam aritu or baru nk stat lain
adehhh bila nk sihat ni ?

22/3/17
batuk teruk + selsema + badan dedar
risau virus tu belum habis kat dia , tp ubat almost complete da
risau dia ni kalau demam , trus tinggi dan ade potensi fit T_T
nk kena bg immune booster mungkin

26/3/17
mata thaqif da boleh kata tutup elok , mulut belum
tp xla herot teruk sgt da

28/3/17
ni muka dia klu dia ngengada sbb soh dia sengih ms ni
tp mmg senget lg la


5/4/17
dah dekat sebulan .. tp mmg belum fully recover
cuma mata da boleh tutup dan senyum pon xla beza sgt kiri kanan tu
cuma nk soh kenyit mata sndri xbole
kena guna tangan ..
ubat mmg da lm abeh .. so mmg skrg ni soh dia kenyit2
suruh dia senyum sbb nk bg ok

14/4/17
cerita selepas sebulan seminggu dia kena tu


as for me mmg blom fully recover
tp dah ok sgt sbb bila nanges/ketawa
mata + mulut dia simetri both side
tp dia blom boleh kenyit kiri sndri
xtau kot dia malas ..


ya ALLAH sembuhkanlah Muhammad Thaqif Fawwaz tanpa sebarang mudarat lain ..


07 March 2017

Nikmat Sihat

assalammualaikum 

Cerita pasal nikmat sihat ni ..
betullakan kita ni x appreciate ape y kita ada ..
mcm org skrg mmg energy level agak low
letih sangat , nk bangun pon mcm xlarat
blom kalau tido lantai .. ALLAH sakitnye pinggang ..
berapa hari melayan air mata sebab sakit gigi lagi ..
letihnye ALLAH haiii ..

Anak2 pulak mcm tak berapa sihat ..
thaqif kan demam muntah cirit tu ..
bila dah sihat ni mcm ade infection kat mulut plk ..
kat bibir mcm kudis ..
kat lidah mcm fungus -_-
tp hikmahnye dia da diaper free la mlm pon

Thohiroh pulak masih cirit ..
batuk pon teruk lg ..
ni appetite dia pon mcm merudum ..
dahla slim .. risau -_-

smlm dah mc ke dentist 
tampal sementara utk gigi bongsu
tp kena mkn ubat utk buang nanah gigi y lama dah tampal
nak cabut .. so kena makesure takde nanah ..

gigi bongsu pulak klu tak ok ngn tampal 
kena operate buang , tp kena tggu la date doctor 
thaqif pulak pg ni mcm pelik muka dia
mcm senget T_T
risau sangat , rasa mcm xnk kje nk bwk dia jmp doc

sbb thaqif bukan reti nk ckp kebas ke ape 
kalau sakit yela dia ckp
ya ALLAH sedihnyeeee
sangat la .. tak tahu la nk ckp ape ..
penatttttt sangat risau ni T_T

dalam keadaan diri pon ALLAH uji kesihatan ni 
ALLAH bagi jugak ujian lain ..

betulla kan pempuan ni kalau da kahwin 
mcm tak de life .. anak je hidup dia ..
kalau nak berjimba pon nk kena belas ihsan org lain 
sedih pulak rasa .. emosi tengah tak stabil mungkin ..
cepat je nak terasa hati .. cepat je nak rasa diri ni tak penting ..
takpelah , redha jela .. harap2 nanti anak2 sayang a ummi dia ni ..

tgh gugel punca + cara hilangkn stress ank ..
moga ummi kuat nk tolong ank2 ummi (21w)




rindu ayah  T_T