Kami Blogger

04 February 2014

Bekal Anak

assalammualaikum

wahhh cuti panjang kannn?
syiiokkkk woooo~ tp ni ? jd mls nk kje :p
ok la.. pg ni bentothaqif cenggini ropenye

bentothaqif ~ keledek + bihun
arini bg thaqif keledek goreng panjang2 ala2 fries
pastu cek mek molek inti dia cheese
bihun goreng basah ngn udang fresh muahahaha

bentoummiayah pon ade.. selesai dalam keta td da hahaha
cek mek molek cenonet hahaha

resepi cek mek molek
keledek tu kukus / rebus smpi lembut..
da lembut lenyek kn dia n campurkn dengan tepung gandum
agak2 la sukatan tu
smlm ade 2 biji keledek kecik.. so main agak2 je..
tepung tu bg xnk sticky sgt..
klu rs nk senang bentuk.. byk tepung ... liat..
xkisah ssh sket nk bentuk.. tepung sket.. mkn sedap hehehe
amek sket.. bentuk kan bulat.. penyek kn tengah..
ummiayah punye isi gula pasir.. thaqif punya isi cheese
pastu kambus balik... roll2 bagi lonjong hehehe
panaskn kuali.. goreng smpi kecoklat-coklatan :)
 yeayy siap!

pastu mlm td g mr diy lg..
hahaha g warta kompem nk masuk situ :p
konon xnk bli ape.. kuar? RM30+ juge melayang~

bli pen untuk bento tu..
bli bento box bentok lego hihihi
grater (tiada dlm gambr)

koleksi bento box / lunchbox thaqif
koleksi foodpick / silicon case thaqif
barang2 ni bli kat banyak tempat
ade kat daiso ade kat mr diy
ade kat tokutokuya ade kat mydin
ade kat 100 yen ade juga kat kedai RM2

tp foodpick xde plk jmp kat mydin / kedai 2hengget 
kat sini bli bekas mknn je

banyak da tu kn? ruang pon mcm semak samun da haha
maka? perlula ber'puasa' dari barang2 bento pasni hehehe

asah skil masak plk la hahaha

semalam masak gulai udang.. sedap!
wakakaka sedap udang tu.. sbb udang fresh.. manis :)

resepi gulai udang
bawang merah
bawang putih
udang kering
cili padi
serai 
serbuk kunyit
kentang
santan
udang
garam

tumbuk halus bawang putih bawang merah udang kering cili padi
panaskn periuk .. masukkan serai y da diketuk...
masukkan bahan y ditumbuk tadi..
masukkan kentang y da dipotong + serbuk kunyit
masukkan air sket.. nk bg kentang lembut..
masukkan asam keping.. masukkan santan..
kacau kacau kacau kacau
agak2 kentang da lembut.. santan da blup blup~
masukkan udang .. tutup api.. 
masukkan garam... kacau lg dan rasa..
wallah! siap~ 
oh ye.. klu ade daun kunyit lg meletop rsnya :)

2 comments:

Fifi Nadhrah said...

fifi sampai sekarang tak berani bagi ufairah bekal bihun sbb bihun fifi masak cepat basi.. ade petue tak?

amal salleh said...

basi?? cemane bole basi e??
ooo mb tutup time panas kot..
cer sejukkan dlu bru tutup ;)