Kami Blogger

07 April 2014

Jaundis

assalammualaikum

hurmm baru dapat berita .. anak anak buah .. hahahaha pening tak? cucu laaa... ye saya ade cucu da.. sbb ank buah saya da jadi ayah.. dia ank kepada abang saya .. kira cucu la wlupun anak ku baru 1tahun 2bulan + hahahhaha i mude ok ~ mlm td dok sibuk la pilih nk soh luqman panggil ape.. nenek macam tua sgt.. mcm2 kuar necu la tok cu la embah cu la nyai cu la macam2 .. i prefer enda cu amboiiiii nk fefeling reraja la konon.. nenda hak hak hak eh ok berbalik topik asal ..

jaundis atau demam kuning.. mmg rsnye skrg ni normal baby kena .. doktor y cakap .. sbb pemakanan mak bapak la jugak kan.. dlu2 mmg jarang kot sbb sumer makan jaga .. mn de fastfood sgt .. frozen food sgt kn? la ni? hurmm cuma cara kita handle this my entry bout jaundice

ni explaination ikot medic la plk ..
ape tu jaundis ? Jaundis terjadi pada bayi yang sihat apabila darahnya mengandungi bilirubin yang berlebihan – bilirubin ialah satu bahan kimia yang dihasilkan semasa penguraian normal sel darah merah.  Apabila tahap bilirubin meningkat lebih daripada normal, kekuningan jaundis akan bergerak dari kepala ke bawah, ke tengkuk, dada dan dalam kes teruk, ia akan sampai ke jari-jari kaki. 

if korang breastfeed (bf).. mommy perlu menyusukan baby dengan lebih kerap!!!! u have to kejutkan baby dari tidur untuk menyusukannya. at this moment.. anda akan perlukan banyak rehat, air mencukupi, makanan dan sokongan yang banyak.

Jika bayi anda diberikan susu badan, dia tidak perlu diberikan sebarang cecair lain sebab penyusuan ibu yang kerap akan memulihkan jaundis <--- sama mcm y doc ckp kat saya !

Jika bayi anda menghidapi jaundis yang teruk atau kelihatan tidak sihat, doktor anda mungkin akan menjalankan ujian darah pada bayi anda untuk mengukur tahap bilirubinnya. Doktor juga akan perlu melihat punca jaundis jika ia bermula selepas tujuh hari atau berlarutan sehingga lebih daripada 14 hari. ahah ~ thaqif g spital serdang masa tu untuk further checkup .. Alhamdulillah xde ape.. dia amek sample air kencing masa kat spital ..

mommy kena kuat a .. daddy pon kena support ok! sbb masa ni kita baca camni.. doktor ckp cenggini .. makcik ni ckp centu .. nenek ni kabo lagu tu.. pening! mana satu nk ikot??? hurmm ms ni kena pk bbtol n diskas.. me? diskas ngn husband.. then ktorg decide xnk bg thaqif ape2 dah lpas bg 2-3 titis air anggur .. its me y kena telan ape2 y dorg kate bagus tu.. sbb bf kn? cuma y mandi2 tu ... yep ktorg buat la.. sbb xmasuk dlm badan ..

same goes bila kena kat luqman ni .. ramai la bagi suggestion jugak .. minum susu kambing + mandikan ngn daun dokong ank .. titiskan air gula / titiskan air anggur .. usaha kn? yup usaha.. tp jgn la byk2 .. ntah terpikir... baby kan patut minum susu ibu je .. tp ni kita da sumbat benda lain.. klu sikit xpe la.. klu byk? sian gak kot.. mcm y doc ckp bf je.. bf byk2 bg poo poo ngn wee wee byk2 .. insyaALLAH nnt ok.. tp yela as mom n dad .. atok nenek pakcik makcik sumer .. risau .. yup sumer nk y terbaik .. 

dlu dgr sakit kuning / jaundis mcm xde ape .. tp bila ank sndri kena.. tgk ank kena cucuk2 .. sedih! mujur tak warded .. sbb prolong jaundice .. lama dia kuning tu.. hurmmm sedih jgn ckp la.. dgn ayh pon kerap lmbt ke opis sbb g klinik .. dan bila teringat kat baby adra tu .. liver .. ade kaitan kan ngn kuning? hati kn? so mcm seriau juga .. harap2 baby adra cepat sembuh :)

dan luqman.. sila nen byk2 ok.. pooo byk2 bg cepat sembuh .. chaiyok boy!







2 comments:

Fiza Rahman said...

Saya dah ada 2 orang cucu,,,hehehe...

Anak² saya kena juga jaundis. Tapi tak lama lah. Mandikan dgn daun belimbing dan juga breastfeed.

Amal Salleh said...

heeee saya baru sorg :p
mandi mcm2 hahahaha yup bf juge ;)