Kami Blogger

06 August 2014

Jangka Hayat Botol Susu ... thaqif guna botol tupperware ..

assalammualaikum

arini kita diskas psl botol ngn kawan2 .. wondering ni .. nak tau bape lama jangka hayat botol .. ok y xBPA -Free 3month kan ? y mahal sket ? 6month ? tp ade y ckp smpi botol tukar kaler .. mahal kottt ... xkn 6month nk tukar ? aiyoo .. hurmm tp if ikot logik if kaler btukar .. rsnye ye kot 6month .. tsskkk tssskk .. cuma nak kepastian .. ke better tnye doc ? hurmmm tp agak2 doc pelik ke x e ? jmp doc kn time demam etc .. tetibe tnye pasal botol .. heeeeeeee 

skrg pki botol tupperware tu .. bli y set dpt 3 biji .. 2 kecik + 1 besar .. y besar tu blom guna la sbb thaqif mnum kan sket .. baru ni tukar teats da .. botol xla .. mcm baru .. tp macam risau gk .. botol xdela scratch ke ape .. tp nk tau .. lupa plk nk compare kaler botol tu ngn botol y blom guna .. 

dpt tupperware tinggi + dispenser + 3botol with teats
  kenapa aku pki tuppeware ? pelik kan ? rsnye member2 pon plik aku pilih  tupperware .. tp aku rs ok sbb ? bole tukar if da rosak muahahaha kan ? tupperware bole kan tukar if rosak ? maka dalam masa y sama aku jimat la .. tukar2 je ngn tupperware tu .. cuma bole ke every 6m kita g tukar ? hahahhaa lagi satu material dia non-toxin ... begitu y tertulis .. dan bila aku baca y aku nmpk mcm jerebu tu sbb mmg material dia mcm berkabut wakakakka sgtla xalert aku ni kn?

pastu ade y aku bc ni Avent dia ckp bole up to 18m klu pndai jg n xde la calar bhgian dlm tu .. tp aku mmg xbpe minat avent kot .. ntah .. xpnah pki .. sbb mcm mahal sgt pastuuuu ntah .. xminat design ni .. klu nk bli mahal .. nk comotomo hahaha comel :p

ade akk ni cakap dia pki botol utk ank dia avents + mam dan da pki agak lama.. tp mmg jaga baik la.. mmg everyweek dia sterilize sumer .. teats pon everymonth tukar .. dan dia kate botol tu mmg in good condition jugak .. hurrmm .. so ? nnt blik kita cek la botol anak kita ye .. tgk keadaan dia canne .. 

aku mmg minat botol kaca + steel .. tp kaca tu mmg da ku pendam jauh ke lubuk hati sbb ? thaqif sk baling2 jugak .. ikot mood dia la .. so mmg xmola kaca .. steel tu dalam pertimbangan .. hahahah terhasut la ni kan ? tp mmg minat .. cuma bila pikir2 blik .. botol tupperware bole tukar2 .. maka ?? sila la simpan niat tu jugak hahahahhahahaha 

kesimpulanyye ? botol anak tu kena rajin basuh .. sterilize .. dan cek if ade calar balar mahupun crack .. calar dlm botol mcm xkot sbb guna berus y mcm span je tu .. xpe apa2 pon kita cek jela kan ? ank ni harta bernilai weeiii mana nk bli kan ? botol bole je bli hehehe ok moms .. membantu x entry ni? 

jangka hayat klu x BPA tu 3m je tau .. klu y mahal2 tu periksa la condition dia .. tp jgn la smpi 10tahun botol y same hehehehhe dan klu pki y kaca + steel need not to worry la kn? sbb mmg lifetime .. cuma y paling penting penjagaan tu .. kena la slalu basuh + sterilize .. jgnla bg klu da berkerak tu .. ksian ank .. tu kan bakteria .. ingatan utk diriku jua ni ..

RM 99 masa tu la
jom pki tupperware .. xpyh bli baru .. tukar je ngn tupperware klu botol da xok wakakakak pelaburan y bijak !  hehehehe so worth it :) .. sila g tnye agent tupperware jika berminat hihihi harga loose y katalog baru ni 5oz tu RM 21.90 y bsar 9oz tu RM 24.90 .. ok la kan? utk seumur hidup hahahaha teats pon murah je RM 10.90 ..

ni ade katalog tupperware .. eh sy bkn agent tau .. tp sy pembeli jeee .. katalog ni pon gugel td hee .. den boli smpi laki den pon bising .. sbb beli da bekas beras tu wakakakak tp tp tp minat :p so tahan telinga je la hahahahha murah akk ckp .. siap dpt free tupperware lg hahaha ~ dulu daku pelik org nk bli tupperware y mahal cenni .. pdahal kat kdai mlambak tipuware .. tapi ! bila da beli n guna ?? haaa mmg akn tau perbezaan dia .. tu pasal skrg bsusun tupperware da kat umh kahkahkah

bekas beras
bukan nk promote tau .. xdpt ape2 pon dari tupperware .. tp nk share jeeee hahahha dr isu botol ke isu tupperware .. senang btol daku hilang fokus .. LOL :p


1 comment:

Siti Najihah Mohamad Nor said...

Sis, klu salu sterile btl susu, jgka hyt btl lg pendek sbb selalu tdedah pd haba. Just info