Kami Blogger

14 August 2014

Resepi Cheesekut

assalammualaikum

weken lepas terrajin plk nk buat cheesekut sbb pk lama btol creamcheese + biskut tu dibeli tp tak jugak dibuat cheesekutnye hahaha so smentara masakkan lauk utk thaqif mmg da kuarkn siap2 creamcheese ni .. boh dalam blender tros wakakakka 

saya guna creamcheese ini

Resepi Cheesekut

 250g Cream Cheese 
1/4 Tin Susu Pekat
Susu Segar
Biskut Jagung
Milo (Hiasan)

resepi ni simple sangat .. buat kek batik kena masakkan ? ni lg sempoi ..  blender je cream cheese + susu sampi warna dia sedikit berubah + cair .. pastu masukkan susu supaya adunan td xpekat sangat .. ala2 mcm kita nk buat cekodok lembut tp jgn smpi cair sgt mcm nk buat roti jala tau .. sedang2 je .. lpas tu masukkan susu kat bekas y leper sbb kita nk dip (celup) biskut tadi .. dip skjap je tauuu klu lama2 nnt biskut jadi lembik sgt.. lpas dip susun dalam bekas .. sapukan cheese tadi .. jgn tebal2 .. juz tutup nipis je .. susun lagi biskut dan cheese smpi habis .. pastu tekan2 sket la biskut bagi padat .. klu suka milo byk bole gak tabur milo lepas sapu cheese .. klu nk boh nestum pon voleee ! ikot suka .. lpas da setel melapiskan semua tu .. ltak dalam fridge .. da keras ? boleh laa dimakan heee .. senang gile .. i loike ...

selamat mencuba yeeee !

p.s : aduann cheese tu biar agak cair utk dpt lbey layer .. klu xnk.. jgn ltak susu byk sgt .. klu pekat .. cheesekut akan lbey mudah dipotong .. tp ktorg mkn guna sudu je .. xde la nk potong hahahhaha  topping / hiasan bole sesuka hati .. atas skali tu nk ltak ape pon bole .. milo / nestum / kacang / whip cream /buah etc !

No comments: