Kami Blogger

19 March 2015

Blood Sugar Profile

assalammualaikum

BSP telah selamat dibuat semalam .. 
dah amek 4bacaan semalam (18/3/2015)
saya cuak utk cucuk tgn sndri .. xtau pasaipa ..
pagi tu amek b4 amek breakfast .. mintak tlg student praktikal ..
kbetulan dia lalu hehehe
8.30am - 3.6
kol 10++ da benti makan / minum utk 2nd reading ...
masa ni mintak tlg kak ina .. hahah mcm spital dia ckp ..
12.25pm - 5.7
pastu baru la bole gi makan lunch .. 
pastu kol 4 stop jugak makan/minum utk bacaan sterusnya ..
lomah je nk balik sbb xmnum hahahah ni seben y tlg cucuk ..
6.05pm - 4.9
pastu mlm tu lpas dinner stop mkn juga utk last reading ..
mlm tu cucuk tgn sndri hohoho sbb seben da tdo ..
10.45 - 3.4

so far bacaan mmg ok .. 
yela .. sbb org pon xdela mkn manis sgt haaa
coklat2 tu ke mn ade sgt .. 
tu y plik doc ckp bacaan tinggi .. nk kena tau nurse ni ..

tp xpela y pntg me n baby sihat .. 
dan nnt dpermudahkn proses nk bsalin tu .. 

camne nk guna alat BSP tu ?
alat uji BSP y org guna ni ayah punya .. 


One Touch Ultra .. tu y mcm telor tu alat dia .. 
dlm botol seblah tu strip .. jual dlm kotak kot .. 
sbb ade kotak n dlm tu ade 2 botol isi strip ni . .
mesin ni akk org y bli , so xtau sgt ..
caranya begini ye ibu2 ..
amek strip .. masukkan kat atas dia .. smpi dia kuar simbol air tu .. 
bila da kuar tu .. means alat da ready .. 


pastu bole la sapukn alcohol swab kat jari .. utk dicucuk ngn jarum tu .. 
mesin jarum ni canne nk pasang ?
haaa amek jarum tu masukkan je kat mesin .. tekan dia .. nnt dia tlekat ..
pastu buang pnutup jarum .. dan pasangkn penutup mesin ni .. 
kat bwh tu y bubble2 tu utk laraskn dalam mana nk cucuk jarum .. 
kulit tebal bole la 5ke 6ke .. 
tp klu kulit nipis ni .. 3 je la .. pastu bole tekan y kaler putih tu .. 
y kat atas tu .. bentuk segitiga .. 
ltak kat jari n tekan je .. tap ! tekan jari .. darah pon kuar .. 
masukkan darah kat strip .. strip tu ade ruang kuning .. 
bila ltak je .. dia macam tros suck darah kita .. 
mesin tu pon akn buat calculation .. 




siap ! .. tu la result BSP kita ..
lpas da setel bole la cabut n buang strip tu ..
jarum tu pon nk kuarkn .. tolak je y kaler putih pnjg kat bwh tu ..
nnt jarum kuar la .. kena buang elok2 ye ..
tajam tu .. takot klu sepah2 .. bahaya kn ?

okeh tu jek nk share ..
jmp lg doc 11 Apr nnt ..
da bsalin ke blom gaknye time tu ? hahahhaha

elok mkn belimbing org ckp klu nk kurangkn gula ..
mulberi tu pon org bc elok ..
gudluck !




2 comments:

misz sheyla said...

dulu pun kena buat bsp..stress sebab xbrani cucuk tgn sendiri..

Amal Salleh said...

hahaha same la .. xberani .. sbb tu suruhorg .. tp mlm tu da tpakse cucuk gk tp xtgk hahaha