Kami Blogger

14 June 2016

Vietnam Spring Roll

assalammualaikum ...

nah .. ni resepi y sedap tp healthy !
sbb xguna minyak pon ..


tu barang2 yang bli kat jaya grocer ..
sbb rice sheet tu mcm xsemua kedai ade kot ..
NSK pon katanye ade .. tp area umh xde NSK ..
actually y pntg rice sheet tu je pon RM4.50 (ade 2 size , ni y kecik) .. 
y lain ikotla tekak sndri ..
kot nk lg rare bole boh sambal udang or nasik ke etc hewhew

Bahan-bahan kami smlm :
rice sheet 
air
udang 
sosej
bihun
timun jepun
carrot 
daun basil
sos cili thai
limau kasturi

memula kena prepare inti2 tu dlu
hiris panjang2 - timun + carron
celurkan - udang + bihun + sosej + carrot if xsuka mentah
basil tu -_- rasa dia .. hahaha so prefer lg salad utk next batch 

bila semua inti y kita nak tu da ready ..
sediakan semangkuk air utk rendam jap rice sheet 
dia keras tau .. mcm alas pinggan niece ckp hehe
tp lpas rendam jap .. texture akan lembut sket
trus ltak kat pinggan (macam kulit popia tu )
kulit dia akn jadi makin lembik .. so kena cepat ye
susun2 dan gulung , lpastu susun jgn rapat2 smpi melekat ..
sbb dia mmg akn tlekat antara satu sama lain nnt ..

utk sos mmg bidan terjun sajooo
sos cili thai tu tambah limau kasturi tmbah air sket  --- siap !


ok bolehla makan .. mmg sedap n sihat .. 
pastu puas ati sbb bole makan byk !!

selamat mencobaaaaaaaa ~ 

2 comments:

nuyui a.k.a miss YUI said...

mudah n sdp tu..

Amal Salleh said...

sihat pun ye jugak ;)