Kami Blogger

05 March 2014

Adab Berniaga

assalammualaikum

berniaga ni bagus kn? mmg majoriti income berkaitan jual beli..xkisah la jual ape pon kan ?
cuma td tertengok 1 iklan kat fb..iklan ke? y dia up pict pastu ade komen tepi tu..
kira dia iklan barang dia la kn?

ckp psl keburukan this A thing..
sbb tu u shud buy this B thing.. y dia jual~

paham x? ape y pelik di situ?tu strategi niaga la tu kn? strategi atau ape e tu?kita jatuhkan org lain..kita tutup periuk nasi org?atau kita tabur pasir kat periuk dorg..supaya periuk kita selamat?

nape e? byk gk jmp seller y cenggini..mcm tak adil la plk kn?
semua benda ade baik buruk pon..klu btol produk kita bagus..highlight jela kebaikan tu.. kan?

cemburukan perniagaan org mmg bagus.. cuma way kita reflect tu kena betol..
kena la kita usaha bagi perniagaan kita pon maju.. bukan mandrem or buruk2kan dia.. kn?
pastu .. seller y bagus.. bole terima kritikan..penambahbaikan kan bole dibuat klu ade maklum balas.. kan?bukan melenting n marah2 pembeli / y bg komen tu..yela kita rs bagus.. tp mb ade xbagusnye..bila kita da tau.. kita perbaiki la kn? tu salah satu benda positip gak tu.. kita tnjuk kat client perangai kita elok.. kompem dorg pon selesa nk berurusniaga ngn kita.. sbb rs bes ;)

adoi.. nk meniaga ni pon.. skill kena bagus..jgn sampai org sumpah seranah kita.. 
seeloknya kita naik dan kawan2 kita pon naik..rezeki masing2 ALLAH da tentukan..
usaha doa tawakal.. insyaALLAH ALLAH makbulkn..

http://lukisancahayaphotog.blogspot.com/

jom doa kita dimurahkn rezeki yang halal :)
plan n dreams gettin' bigger hahahaha


banyak2 baca ayat 1000dinar.. mohon pada ALLAH..
supaya umat islam terus maju :)

2 comments:

Ardini Humaira said...

dni ingat nak join seminar2 nak asah skill niaga hehe

Amal Salleh said...

wah bagusnya dni.. org malas hahahaha